Csehországban folytatták több helyen botrányt kavaró "győzelmi útjukat" szombaton az Éjszakai Farkasok nevű orosz motorosklub tagjai, akikhez jelentések szerint magyarok és szlovákok is csatlakoztak.
A motorosok az Interfax orosz hírügynökségnek azt mondták, mintegy 30-an Brno körzetében tartózkodnak, és Pozsonyba tartanak. Állításuk szerint vannak köztük magyar és szlovák motorosok is.
Az osztrák rendőrség ezzel párhuzamosan arról számolt be, hogy tudomása szerint a motorosok szombat este Pozsonyból Bécsbe mennek. Az osztrák hatóságok mintegy 20 motoros érkezésére számítanak, a bécsi szovjet háborús emlékműnél rendőri készültség lesz.
Az Éjszakai Farkasok a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából indítottak "győzelmi utat" Moszkvából Berlinbe. A Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló, radikális nacionalista csoportként számon tartott banda tagjainak Lengyelország és Litvánia sem engedélyezte, hogy belépjenek területükre. A német kormány vízumtilalmat és rendőri fellépést helyezett kilátásba arra az esetre, ha a klub motorosai értesülések szerint megpróbálnák megzavarni a világháborús megemlékezéseket. A berlini Schönefeld nemzetközi repülőtéren három orosz motorostól már megtagadták a belépést.
Grúziában is megjelentek az orosz motoros banda tagjai. A helyi sajtó beszámolói szerint ott szintén bajba keveredtek: a fővárosban, Tbilisziben járókelők a második világháborús győzelmet jelképező fekete-narancssárga Szent György-szalagjuk levételét követelték tőlük. A két ország 2008-ban rövid háborút vívott egymással.
(MTI)