A német tartományoknak legalább kétmilliárd eurós támogatásra van szükségük a szövetségi kormánytól ahhoz, hogy kezelni tudják az utóbbi időkben jelentősen megerősödött menekülthullámot.
"A szövetségi kormány egymilliárd eurós támogatást ajánlott fel - legalább ennek a kétszeresére van szükség" - mondta Markus Söder, Bajorország pénzügyminisztere a Der Spiegel hetilap szombati számában megjelent interjújában. A bajor pénzügyminiszter hangsúlyozta: a német tartományok nehezen tudnak megbirkózni a menekültek számának jelentős megnövekedése által okozott problémákkal.
Az első negyedévben Németországba érkező "menekültek" száma meghaladta a 85 ezret, ami az előző év első negyedévében mért adat kétszerese. Becslések szerint az idei évben összesen 300-500 ezer "menekült" érkezhet Németországba, elsősorban Szíriából és Afganisztánból. A 2013-as évben ezzel szemben 100 ezren kértek menedéket Németországban.
A berlini szövetségi kormány még az új kontinensfoglalók számának idén év elején kezdődött drámai növekedése előtt ajánlotta fel az egymilliárd eurós összeget a tartományoknak, amelyeknek ebből, illetve saját forrásaikból kellene megoldaniuk a menekültügyi helyzetet a 2015-2016-os időszakban. Május 8-án Berlinben a menekülthelyzet miatt Angela Merkel német kancellár és gazdasági minisztere, Sigmar Gabriel válságtanácskozást tart a tartományi vezetőkkel, miután az utóbbi időben Söderhez hasonlóan több másik tartományi politikus is nagyobb segítséget kért a szövetségi kormánytól.
(MTI nyomán)