Észak-Korea szombaton közölte, hogy fogva tart egy dél-koreai állampolgárságú, az Egyesült Államokban élő és tanuló diákot, aki illegálisan lépett be az országba Kína felől.
A 21 éves Von Mun Dzsót még április 22-én vették őrizetbe az észak-koreai hatóságok, miután átkelt a Kína és Észak-Korea határán folyó Jalu folyón - jelentette a KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség. A KCNA szerint a dél-koreai állampolgárságú Von az egyesült államokbeli New Jersey-ben rendelkezik lakcímmel. Állítólag kihallgatások során beismerte, hogy megsértette az észak-koreai törvényeket.
A New York-i Egyetem egy szóvivője megerősítette, hogy a fiú az intézmény hallgatója, de közölte, hogy a jelenlegi félévben nem vett fel kurzusokat, és az egyetem nem tudott utazásáról. Ügyében felvették a kapcsolatot a családjával, az amerikai kormánnyal és a dél-koreai nagykövetséggel - tette hozzá a szóvivő.
A dél-koreai hatóságok egyelőre nem erősítették meg, hogy Vont Észak-Korea fogva tartja.
Phenjan idén márciusban két dél-koreai férfit vett őrizetbe kémkedés gyanújával. Egy további dél-koreai állampolgárt 2013 óta tartanak fogva, és tavaly életfogytiglani börtönre és kényszermunkára ítéltek, amiért állítólag "földalatti egyházat" akart létrehozni Észak-Koreában. Szöul fogva tartott állampolgárai azonnali szabadon engedését követeli.
(MTI)