Több mint kétszáz bajba jutott menekültet mentett meg a francia haditengerészet a Földközi-tengeren, Líbia partjai közelében szombaton - közölte a francia tengeri rendészet.
A francia járőrhajó azután sietett a három kisebb bárkán hánykolódó menekültek segítségére, hogy riasztást kapott az Európai Unió Triton nevű földközi-tengeri mentőműveletének római koordinációs központjából. A Commandant Birot nevű hajó végül 217 menekültet mentett meg, és őrizetbe vett két feltételezett embercsempészt.
A menekülteket szállító bárkák mind elsüllyedtek. A kimentett menekülteket és az embercsempészettel gyanúsítottakat átadták az olasz hatóságoknak - közölte a francia tengeri rendészet touloni központja.
A 2011-es forradalom óta belpolitikai káoszban, az utóbbi hónapokban már gyakorlatilag polgárháborúban őrlődő Líbia az észak-afrikai embercsempészet gócpontjává vált. Az embercsempészek az államhatalom hiányát kihasználva afrikai és közel-keleti menekültek ezreit indítják útnak a Földközi-tengeren hajózásra alkalmatlan, életveszélyes és túlzsúfolt lélekvesztőkön Líbiából.
A földközi-tengeri menekültválságnak becslések szerint az idén eddig legkevesebb 1500 halálos áldozata volt. Az EU-tagországok állam-, illetve kormányfői a menekültügy témájában az előző héten tartott rendkívüli tanácskozásukon úgy döntöttek, hogy megháromszorozzák az Észak-Afrika felől a Földközi-tengeren lélekvesztőkön Európába tartó, bajba került migránsok mentésére fordított pénzt.
(MTI)