Az észak-koreai vezető várhatóan nem vesz részt a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából, május kilencedikén tartandó moszkvai "győzelem napi" ünnepségen.
Szergej Lavrov külügyminiszter még márciusban jelentette be, hogy Kim Dzsongun elfogadta Vlagyimir Putyin meghívását a - számukra - győzelem napi ünnepségre. Az észak-korai vezető hivatalba lépése óta először utazott volna külföldre, azonban most úgy tűnik megsértődött az oroszokra, amiért nem adtak neki VIP-páholyt a rendezvényen.
„Kim Dzsongun úgy döntött, hogy Phenjanban marad" – jelentette be Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő, aki hozzátette az észak-koreai vezető az „egyéb elfoglaltságai” miatt nem tud részt venni a május 9-ei megemlékezésen.
Dél-koreai sajtóértesülések szerint azonban az észak-koreai vezető azért döntött a távolmaradás mellett, mert embereinek nem sikerült egyezségre jutnia Moszkvával a biztonsági protokollt illetően. Oroszország nem volt hajlandó VIP-páholyt biztosítani Kim Dzsongunnak, tekintettel arra, hogy más külföldi vezetők is részt vesznek az eseményen, és ők nem kértek ilyesfajta szolgáltatást.
Találgatások szerint Kim távolmaradása mögött az is állhatott, hogy vezető attól tart, a látogatás ronthat Kína és Észak-Korea diplomáciai kapcsolatán. Kimnek kínos lett volna először szemtől-szembe találkozni Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnökkel.
Bár Kim Dzsongun nem vesz részt a jövő szombati moszkvai eseményen, országa vezető tisztségviselői és dél-koreai politikusok is elmennek az orosz fővárosba.
(Nol nyomán)