Avigdor Liberman, a Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) nevű párt elnöke visszaadja a külügyminiszteri tárcát, és nem vesz részt pártjával a következő izraeli kormánykoalícióban.
Zoom
A szélsőségesen nacionalista Jiszráél Béténu frakcióülésén Liberman azt mondta, arra a következtetésre jutott, hogy az eddig más pártokkal megszületett egyezmények miatt nem csatlakozik a koalícióhoz, "inkább az elveket választja a miniszteri székek helyett".
Hangsúlyozta, hogy pártja megkaphatta volna a kért tárcákat, de szerinte ez a kabinet nem fogja kifejezni a "nemzeti tábor" álláspontját, szavai szerint az alakuló kormány az "opportunizmus megtestesülése".
Liberman elítélte, hogy teljesen eltűnt az új parlamentből a nemzeti törvényjavaslat, amely a nemzeti önrendelkezés jogát kizárólag a zsidóknak adta volna meg Izrael államban, valamint azt is bírálta, hogy az új kormánynak nem áll szándékában a Hamász megbuktatása és az építkezés a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi zsidó lakónegyedekben (amit rajta kívül talán senki más nem hisz el - a szerk.).
Avigdor Liberman a vallásosoknak tett engedmények miatt is elutasította az újonnan alakuló kormányt, ugyanis emiatt nem tudna kiállni olyan szavazótáborának fontos kérdések mellett, mint a zsidó vallásba való betérés megkönnyítése vagy az ultraortodoxok katonai szolgálata.
A volt külügyminiszter döntése nehéz helyzetbe hozza Benjámin Netanjahut negyedik kormányának megalakításában, amelyre mindössze két napja maradt. Ugyan a Jiszráél Béténu nélkül is sikerülhet létrehoznia egy szűk jobboldali-vallásos kormányzati többséget Naftali Bennet Habájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nevű, és Árije Deri szefárd vallásos zsidókat tömörítő Sasz pártjának a csatlakozásával, de ez a kormány a százhúsz tagú kneszetnek csak hatvanegy tagjára támaszkodhat majd, és így a kormányfő igen könnyen zsarolhatóvá válik.
Netanjahunak mostanra sikerült megegyeznie a centrista Kulánu (Mindannyian) párttal és az askenázi ultraortodoxok Jahadut a Tóra (Egyesült Tóra Judaizmus) párttal, és az izraeli tízes tévécsatorna szakértői szerint már sikerült megoldania a legvitatottabb kérdéseket a Bájt Hajehudi és a Sasz párt vezetőivel is.
(MTI nyomán)