Hadiállapotot vezettek be a luhanszki oroszbarát szakadár vezetők a "népköztársaságuk" területén. Az erről szóló törvény kedden lépett életbe.
A szakadárok által hozott jogszabály szerint "agressziónak minősül egy külföldi állam vagy országcsoport által fegyveres erők bevetésével vagy bármely más, az ENSZ alapokmányával ellentétes módon a Luhanszki Népköztársaság szuverenitásának, politikai függetlenségének és területi épségegének megsértése". A dokumentum szerint a hadiállapot fennállása alatt a "az ország és az állam biztonsága és védelme alapján szükséges mértékben" korlátozható az állampolgárok, hivatalok és szervezetek joga és szabadsága, továbbá pluszkötelezettségek terhelik az állampolgárokat. Az ukrán sajtóban idézett szöveg nem tér ki ezzel kapcsolatosan konkrét intézkedésekre.
A kijevi hadműveleti parancsnokság közben kedden közleményben tagadta azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint még mindig harcolnak önkéntes alakulatok a kelet-ukrajnai konfliktus övezetében. Kijev közlése szerint az önkéntes alakulatok betagozódtak az ukrán hadseregbe vagy a Nemzeti Gárdába, ilyenek tehát már nem vesznek részt a harci műveletekben.
Részletekbe a parancsnokság nem bocsátkozott, így egyelőre arról sem adott tájékoztatást, hogy a radikális Jobboldali Szektor (PSZ) önkéntes alakulatának a hadsereghez csatlakozása hogyan valósult meg. Az előző héten a PSZ aktivistái az elnöki hivatal előtt tüntetve követelték, hogy önálló alegységként tagozódjon be alakulatuk a fegyveres erők kötelékébe.
(MTI nyomán)