A második világháború egyik legnagyobb német bűnének nevezte a szovjet hadifoglyokkal való bánásmódot, és a több millió áldozat emlékének ápolására szólított fel a német államfő szerdán a szövetségeseknek az európai hadszíntéren aratott győzelme 70. évfordulója alkalmából mondott beszédében. A szovjetek hasonló bűncselekményeiről, a deportálásokról, a Gulágról ugyanakkor mélyen hallgatott, elvégre azokat "csak" a németek (és persze a magyarok) ellen követték el, így ő nem veheti védelmébe őket.
Zoom
Joachim Gauck az egyik legnagyobb egykori hadifogolytábor, a Bielefeld közelében fekvő Stalag 326 Senne (a Stalag a Stammlager, vagyis törzstábor kifejezés rövidítése) területén kialakított emlékhelyen több száz ember - köztük egykori foglyok és áldozatok leszármazottai - előtt elmondott beszédében kiemelte, a háborúnak csak az vetett véget, hogy a nyugati szövetségesek a Szovjetunióval együtt feltétel nélküli megadásra kényszerítették Németországot, és ezzel "felszabadították a náci diktatúra alól".
Zoom
"Nekünk, később születetteknek minden okunk megvan arra, hogy hálásak legyünk az egykori nyugati és keleti ellenfeleknek az önfeláldozó küzdelmükért, hiszen ez tette lehetővé, hogy ma Németországban békében és méltósággal tudjunk élni" - gyalázta meg az "önfeláldozó ellenfelek" által meggyilkoltak, megerőszakoltak és kifosztottak emlékét a "német" szövetségi elnök.
A háború után sokan, és nagyon sokáig nem akarták tudomásul venni, "de legkésőbb ma már tudjuk, hogy a Wehrmacht is vétkes súlyos és a lehető legsúlyosabb bűnökben", a fogságába került szovjet katonák millióinak halála pedig a második világháború egyik legnagyobb német bűne volt - ismételgette a hazaáruló államfő.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: