A földközi-tengeri menekültdráma és a személyek szabad mozgása volt Heinz Fischer osztrák kancellár és Simonetta Sommaruga svájci elnök bécsi találkozójának fő témája.
"Legfőbb ideje egy szolidaritási kvótát bevezeti Európában. Ebben Svájc is részt fog venni" - mondta Sommaruga. Európai válaszokra és egyenlő bánásmódra van szükség - mondta a svájci elnök és úgy vélekedett: "nemzetállami megoldás nem létezik", európai koncepcióra van szükség. A helyzetre nincsen egyszerű és gyors recept.
Svájc nemrég az elkövetkező három évre szólóan további háromezer szíriai menekült befogadásáról döntött, a már az országban tartózkodó tízezer menekültön felül.
A svájci elnök kifejtette: számára nem ez a szempont az elsődleges, hanem a menekültek megmentése és az, hogy a származási országokban stabilizálódjon a politikai helyzet. Svájc részt vesz az unió határvédelmi támogató ügynöksége (Frontex) munkájában, és tagja a schengeni egyezménynek.
Svájcban februárban népszavazást tartottak, amelyen a választópolgárok hajszálnyi többséggel úgy döntöttek, hogy a jövőben korlátozni kell az EU-s tagállamokból az országba érkező bevándorlók számát. A bevándorlás korlátozása azonban ellentmond Svájc és az Európai Unió közötti, a személyek szabad mozgásáról szóló megállapodásnak. Brüsszel mindeddig elutasította, hogy megváltoztassák a megállapodás feltételeit.
A svájci elnök utalt a Bern és Brüsszel között a témában folytatott párbeszédre is, amelyről azonban nem árult el részleteket, csupán arra utalt, hogy a párbeszédet tartja az egyetlen útnak a vita rendezésére. Az osztrák államfő pozitívnak értékelte a Svájc és az unió közötti párbeszédet, és elmondta, hogy Ausztria várakozással tekint a fejlemények elé. Hozzátette: egy népszavazást tényként kell kezelni a politikában.
Werner Faymann osztrák kancellár a hét elején üdvözölte, hogy az európai országok között vita kezdődött a menekültek elhelyezésére vonatkozó európai kvótarendszer bevezetéséről. A kvótarendszer mellett állást foglaló Faymann azt mondta: a jelenlegi szabályozás, miszerint egy menekült csak abban a tagállamban nyújthatja be menedékkérelmét, ahol először az EU területére lépett, csupán "politikailag logikus".
(MTI nyomán)