Az amerikai "védelmi" minisztérium már ezen a héten meg akarja kezdeni "mérsékelt" szíriai felkelők katonai kiképzését - számolt be szerdán a CNN amerikai hírtelevízió.
A tévé néhány pentagonbeli forrása azt közölte, hogy kiképzés Törökországban és Jordániában lenne, azzal a céllal, hogy felkészítsék a "felkelőket" az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harcra. (Hát persze... Még véletlenül sem az Aszad ellenire - a szerk.)
Első körben 400 amerikai katonai kiképző utazott a két országba.
A beszámoló szerint a háromezer "felkelőből", aki érdeklődést mutatott a kiképzőprogramban való részvételre, mintegy 400 esett át a biztonsági ellenőrzésen. A program végső elfogadása után kezdődik majd a résztvevők kiképzése a lőfegyverek és az adóvevők használatára, elsősegély-nyújtási ismeretekre, továbbá a különböző harci taktikákra.
A program egyik célja, hogy a kiképzettek szülőföldjükre visszatérve képesek legyenek területüket megvédeni az IÁ fegyvereseitől - hangzott el a hírtévében. A tudósítás szerint amerikai illetékesek "tudják", "vannak kockázatai" annak, hogy a kiképzett harcosok "esetleg" nem az Iszlám Állam, hanem Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere ellen fordítják fegyvereiket.
Az amerikaiak azt tervezik, hogy a kiképzett ellenzékieket ellátják fegyverrel, teherautókkal és adóvevőkkel. Egyelőre nem született döntés arról, hogy az amerikaiak megvédik-e, támogatják-e légicsapásokkal a hazájukba visszatérő ellenzéki fegyvereseket az Iszlám Állam vagy a szíriai kormány elleni harcokban. A program szerint évente ötezer harcost képeznének ki.
A CNN forrásainak értesülései szerint a szíriai ellenzék képviselői úgy vélik, hogy Washington nem kellő gyorsasággal, és csupán kis mértékben támogatja őket.
Háled Hodzsa, a Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) vezetője a hírtévének azt mondta, hogy Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) 70 ezer tagjából 30 ezret kellene kiképezni. Szólt arról is, hogy "az amerikai támogatás igen mérsékelt". Egyben arra is panaszkodott, hogy az Egyesült Államok nem hajlandó nehézfegyvereket és légvédelmi eszközöket szállítani nekik.
Hangoztatta: fegyverekre van szükségük, hogy megvédjék a már "felszabadított" területeket. Ha nem kapnak korszerű fegyvereket, így légvédelmi eszközöket, akkor "nem tudják megvédeni az embereket az Aszad-rendszer hordóbombáitól".
(MTI nyomán)