A német kormány üdvözli az Európai Bizottság szerdán előterjesztett javaslatcsomagját a migrációs hullám kezeléséről, és sürgeti a tagállamokat, hogy kezdjenek egyeztetést a brüsszeli elképzelések alapján.
Thomas de Maiziere német belügyminiszter közleménye szerint a bizottsági indítványok nagyban hozzásegítik a tagországok közösségét a "feszítő migrációs kérdések" megválaszolásához.
Zoom
A "konzervatív" CDU politikusa örvendetesnek nevezte, hogy a brüsszeli testület számos javaslatot felkarolt, amelyek mellett Németország régóta érvelt több tagállammal együtt. Ezek közé tartozik "a menekültek és menedékkérők igazságosabb, szolidáris elosztása az EU-n belül".
A bizottság által vázolt elosztási mechanizmus felépítése révén "európai szinten kezdődik diskurzus a menekültek igazságosabb elosztásáról" - mutatott rá a német belügyminiszter. Hangsúlyozta, hogy "a tagországoknak konkrét tárgyalásokat kell kezdeniük" arról, hogy milyen "elosztási kulcsot" határoznak meg a bizottsági tervekben szereplő számokhoz.
Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény a tagországok közötti átmeneti jellegű elosztási mechanizmust tervez, amely az EU-ban tartózkodó, "egyértelműen nemzetközi védelemre szoruló személyekre" vonatkozik majd. A testület május végéig nyújtja be javaslatát az unión belüli áttelepítési programra, amely valamennyi tagállamra elosztva összesen 20 ezer, lakóhelyét elhagyni kényszerülő, egyértelműen nemzetközi védelemre szoruló személy számára teszi majd lehetővé a letelepedést.
A német kormány hónapok sürgeti, hogy vezessenek be egy uniós szintű kvótarendszert vagy hasonló megoldást a menedékjog iránt folyamodók tagországok közötti elosztására. A berlini vezetés arra hivatkozik, hogy Németország látja el messze a legtöbb menedékkérőt az EU-ban.
A menedékjogi kérelmek száma tavaly 60 százalékkal emelkedett, a 2013-ban regisztrált 127 ezerről 203 ezerre. Ennél többen csak a kilencvenes évek elején, a balkáni háborúk idején kértek menedékjogot Németországban. Az idén még magasabbra emelkedik a menekülthullám, a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) előrejelzése szerint az év végéig 400 ezer új kérelmet adnak be, vagyis a kérelmek száma a kiugróan magas tavalyi szinthez képest megduplázódik.
Korábban írtuk: Beterjesztették az EB javaslatcsomagját a bevándorlóhullám "kezelésére"
Javaslatcsomagot terjesztett elő a migrációs hullám kezelésére az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben.
Frans Timmermans, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény első alelnöke ezzel kapcsolatban közleményben hangoztatta: "az európaiakat megrázták a földközi-tengeri halálesetek", és "az európai intézményeknek fel kell lépniük a további ilyen menekülttragédiák megakadályozása érdekében".
Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a témáról tartott sajtótájékoztatón azt emelte ki, hogy a javasolt intézkedésekkel az EU bebizonyítja: "képes meghallani a háborúk, az üldöztetés és a nyomor elől menekülők kérését".
"A migráció az összes tagállam közös felelőssége, és most minden tagállamhoz szól a felhívás, hogy járuljon hozzá ennek a történelmi léptékű kihívásnak a megválaszolásához" - fogalmazott Mogherini.
(MTI)