Az év végéig 18 hadgyakorlatot tartanak Oroszországban - olvasható szerdai orosz sajtóhírekben. A terveket az orosz fegyveres erők fejlesztéséről Vlagyimir Putyin államfő vezetésével szerdán Szocsiban tartott tanácskozásra készült dokumentum tartalmazza.
Az év második felében az orosz szárazföldi erők öt közös terrorelhárítási és békefenntartó gyakorlaton vesznek részt az indiai, kínai, mongol és fehérorosz egységekkel, valamint a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) tagállamainak csapataival.
A dokumentum szerint az idén több mint 600-féle új haditechnikai eszközt kaptak a szárazföldi erők, mégpedig T-72B3-as harckocsikat, BTR-82AM páncélozott szállítójárműveket, Zoopark-1M-es típusú tüzérségi felderítő radarkomplexumokat, 70 ezer darab kézifegyvert. Az év végéig két Iszkander-M hadászati rakétakomplexum kerül az orosz hadsereg szárazföldi erőihez.
Az anyag azt is tartalmazza, hogy tavaly új Sz-400-as (Triumf) légvédelmi rakétarendszereket és Pancir-Sz önjáró légvédelmi rakétarendszereket kaptak a légi és űrvédelmi csapatok Moszkvát és az oroszországi, úgynevezett központi ipari térséget védő légvédelmi erői.
Vlagyimir Putyin orosz államfő a Szocsiban tartott tanácskozáson utasítást adott arra, hogy gyorsítsák fel a moszkvai jubileumi győzelem napi díszszemlén bemutatott új fejlesztésű fegyverek kipróbálását, és kezdjék el azok sorozatgyártását.
Az elnök emlékeztetett arra, hogy a Vörös téren felvonultatott fegyverzetek egy részét először mutatták be a nyilvánosságnak: az Armata fegyverzetcsaládhoz tartozó T-14-es harckocsikat például.
Putyin arról is beszélt a Fekete-tenger parti üdülővárosban, hogy Oroszországban folyik a mostaniak képességeit is meghaladó fejlett rakétarendszerek kidolgozása.
(MTI)