Letartóztatták a litván hírszerzés egy munkatársát Moszkvában - közölték szerdán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnál (FSZB).
Az FSZB közleménye szerint a litván állampolgárt, az "illegális hírszerzés" munkatársát titkos információkat tartalmazó dokumentumok átvételekor kedden érték tetten az orosz fővárosban. A papírokat egy orosz állampolgár adta át a litván kémnek, akit a moszkvai Lefortovo börtön vizsgálati fogdájában tartanak őrizetben.
Az orosz sajtó időközben nyilvánosságra hozta a hírszerző nevét is: Arstidas Tamosaitis letartóztatását a lefortovói kerületi bíróság két hónapra elrendelte. Ellene kémkedés gyanújával indult meg a büntetőeljárás.
A közlés szerint a férfi a bizonyítékok bemutatását követően beismerő vallomást tett. Az orosz titkosszolgálat azt is nyilvánosságra hozta, hogy az illető bevallotta: a Litván Köztársaság védelmi minisztériuma operatív szolgálatának (katonai hírszerzésének), azon belül is a kettes számú főosztálynak a tisztje.
A Kommerszant című orosz napilap internetes változata emlékeztetett rá, hogy április végén Litvániában elfogtak, majd őrizetbe vettek egy orosz férfit kémkedés vádjával. A litván hatóságok szerint az illető célja az volt, hogy litván állami intézményekbe, rendvédelmi és hírszerző struktúrákba jusson be. Április 30-án egy vilniusi bíróság elrendelte a kémkedéssel gyanúsított orosz három hónapra való letartóztatását.
(MTI)