Az iráni katonai helyszínek meglátogatása és az atomprogramon dolgozó tudományos munkatársak felkeresése nem képezi részét az iráni atomprogramról szóló keretszerződésnek - jelentette ki szerdán Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője. Nem fogok erre engedélyt adni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek - tette hozzá az ajatollah.
Ugyanakkor Marzíje Afhám iráni külügyi szóvivő szerdán úgy nyilatkozott, Teherán kész arra, hogy a június 30-i határidőn túl is meghosszabbítsa az atomprogramjáról szóló tárgyalásokat. "Számunkra a megegyezés tartalma fontosabb, mint a kitűzött határidő betartása" - mondta.
Irán és a hatok - az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország - április 2-án állapodott meg egy keretszerződésben, amely lehetővé teszi egyes iráni polgári célú nukleáris tevékenységek folytatását, nemzetközi ellenőrzésüket az Irán elleni szankciók feloldása ellenében. A végleges megállapodás bonyolult technikai és jogi részleteinek kidolgozására és elfogadására a felek június végét szabták meg határidőként.
A külügyi szóvivő egy sajtótájékoztatón azt mondta, abban az esetben, ha a következő hónap végéig az addig esedékes intenzív tárgyalásokon nem sikerül megegyezni a részletekről, nem zárható ki a megbeszélések meghosszabbítása. Az iszlám köztársaság és a hatok szerdán Bécsben külügyminiszter-helyettesi szinten folytatják az egyeztetéseket a megállapodás tervezetéről.
(MTI)