Az elmúlt napok sikeres előrenyomulása nyomán az Iszlám Állam immár Szíria területének a felét ellenőrzi.
Fabrice Balanche, egy francia közel-keleti szakértő szerint az „Iszlám Állam uralja Szíria középső részét, olyan kulcsfontosságú területeket, melyek birtoklása lehetővé teszi az iszlamisták számára a további előrenyomulást a főváros, valamint az ország harmadik legnagyobb városa, Hom felé” – jelentette ki a szakértő.
Matthew Henman, az IHS Jane's Terrorism and Insurgency Centre elnöke úgy vélekedett, hogy az Iszlám Állam sikeres előretörése nyomán mindenki számára világossá vált (ha még eddig valaki nem tudta volna), hogy a szíriai felkelő csoportok között az Iszlám Állam a leghatékonyabb és a legerősebb. „Az Iszlám Állam helyzete tovább erősödött, mivel egyértelműen a legnagyobb területet uraló ellenzéki csoportosulás” – hangoztatta Matthew Henman.
Zoom
Szíriai kormánykatonák Palmira közelében - 2015. május 17.
Az Iszlám Állam egyik riválisa és egyúttal szövetségese, az állítólag az al-Kaidával is szoros viszonyban álló Al-Nusra Front ugyancsak offenzívába kezdett az elmúlt hetekben, melynek eredményeképpen az ország északnyugati részén fekvő Idlib tartomány jelentős részét vonta uralma alá.
Pénteken az iszlamista fegyveresek elfoglaltak egy kórházat Jisr al-Shughur városában, ahol hozzávetőleg 150 kormánykatona és több tucat civil tartózkodott. Állítólag voltak, akiknek sikerült elmenekülniük, a többiek azonban a hírek szerint életüket vesztették. Pedig korábban Bassár el-Aszad ígéretet tett arra, hogy a már egy hónapja ostrom alatt álló város kórházában összegyűlt katonák és polgári személyek életét megmentik.
A világsajtó az elmúlt napokban az ókori emlékeiről nevezetes szíriai Palmira illetve a stratégiai fontosságú iraki Ramádi városának elfoglalásáról cikkezett. Azonban az elmúlt két napban folytatódott az Iszlám Állam előrenyomulása Ramaditől keletre is, ahol az iraki hadsereg pozícióit rohanták le az iszlamista harcosok.
Obama elnök Ramadi elestét az ott állomásozó iraki kormánycsapatok kiképzésének és felszereltségének hiányosságaival indokolta. „Nem gondolom, hogy vesztettünk” – nyilatkozta a The Atlantic című lap kérdésére válaszolva az amerikai elnök.
Saleh Mutlaq iraki miniszterelnök-helyettes, a szunnita közösség egyik befolyásos politikusa viszont az Iszlám Állam ellen kidolgozott stratégia újragondolására szólította fel Washingtont. A szunnita törzsek harcba szólítása „fontos, de nem elegendő”, ugyanakkor már „elkésett” lépés – vélekedett a szunnita arab politikus.
Perge Ottó - maannews nyomán