Jason Rezaiannak, a The Washington Post tudósítójának eljárása a nyilvánosság kizárásával, zárt ajtók mögött kezdődött egy "forradalmi bíróságon".
A újságírót bizalmas információk gyűjtésével és az iráni iszlám köztársaság elleni propagandatevékenység folytatásával vádolják - közölte a minap a vádlott ügyvédje, Leila Ahszán, és tagadta, hogy védencének hozzáférése lett volna bizalmas információkhoz.
A 39 éves Jason Rezaiant tavaly július 22-én vették őrizetbe feleségével, az iráni Jeganeh Szálehivel, az egyesült arab emírségekbeli The National munkatársával együtt. Szálehit azóta szabadon engedték.
Az amerikai Fehér Ház később aggodalmát fejezte ki az újságíró tárgyalása miatt. "A tény, hogy Jason ügyét a nyilvánosság és közeli családtagjai kizárásával tárgyalják, jól jelzi az átláthatóság teljes hiányát, amelynek a férfi őrizetbe vétele óta szemtanúi lehetünk" - jelentette ki Bernadette Meehan, az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szóvivője.
"Miközben a tárgyalás nyitottá tételét sürgetjük, továbbra is fenntartjuk, hogy Jasont egyáltalán nem kellett volna őrizetbe venni vagy bíróság elé állítani" - tette hozzá az illetékes, aki az "abszurd" kémvádak ejtésére szólította fel az iráni hatóságokat.
Martin Baron, a The Washington Post főszerkesztője is közleményt adott ki kedden, amely szerint a "nevetséges" vádpontok alapján 10-20 évig tartó szabadságvesztés szabható ki. Az újság amiatt is bírálta az iráni hatóságokat, hogy sem a tudósító édesanyját, sem a feleségét nem engedték be a perre. A tárgyaláson a lap egyik vezető szerkesztője is részt akart venni, de a vízumkérelmére sem reagáltak.
Jason Rezaian az Egyesült Államokban született, élete nagyobb részét ott töltötte. Iráni és amerikai állampolgársággal is rendelkezik, de Irán nincs tekintettel arra, ha állampolgárai más ország állampolgárságát is birtokolják.
A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) elnevezésű, New York-i székhelyű nemzetközi jogvédő szervezet tudomása szerint legalább harminc újságíró van börtönben Iránban.
(MTI)