Ukrajna zsidó elnöke 2014-es adóbevallása szerint 369 millió hrivnyát (4 milliárd 942 millió forintot) keresett a múlt évben. Ez az összeg több mint hétszerese a 2013-as adóbevallásában bevallott 51 millió hrivnyának (682 millió forintnak).
Szakértők szerint az biztos, hogy a két összeg közti jelentős különbség részben a hrivnya nagyfokú gyengülésére vezethető vissza. Rámutattak ezzel együtt arra, hogy csak ezzel nem magyarázható az elnök bevételének ilyen mértékű növekedése.
A Forbes amerikai gazdasági lap szerint Porosenko Ukrajna nyolcadik leggazdagabb embere, személyes vagyonát 750 millió dollárra becsüli.A tavaly május 25-én elnöknek választott Porosenko vagyonának jelentős része a Roshen édesipari cég bevételei adják. Az édességet készítő, a világon a 18. legnagyobb ágazati vállalatnak Ukrajnában, Oroszországban, Litvániában és Magyarországon is vannak gyárai. Emellett az elnöknek más területeken is vannak befektetései biztosítótársaságoktól kezdve az autógyártáson át a médiáig.
Az ukrán alkotmány tiltja az elnöknek, hogy üzleti tevékenységet folytasson. Porosenko azt állítja, hogy cégeit már nem ő irányítja, külföldi cégeket bízott meg az eladással. A BBC szerint azonban eladás egyelőre még nem valósult meg. Az elnöki hivatal vezetője szerint azért nem, mert "nem találnak vevőt". Sajtóértesülés szerint a svájci Nestlé 1 milliárd dollárt ajánlott a Roshenért, de az eladó ennek háromszorosát kéri.
Petro Porosenkót sokan bírálják azért, mert egyelőre nem teljesítette ígéretét vállalatai és részvényei eladásáról. "Hogyan értsük azt, hogy van egy oligarcha elnökünk, aki alatt a háború miatt a gazdaság összedőlt, az emberek életszínvonala rosszabbodott, ellenben az ő vagyona gyarapodott?" - veti fel a kérdést Viktor Nyebozsenko ukrán politológus.
(MTI nyomán)