Közös akarattal meg lehet őrizni Nagy-Britannia tagságát az Európai Unióban - mondta a német kancellár pénteken Berlinben a brit kormányfővel folytatott megbeszélése után.
„Európa sokszor bizonyította már, hogy ahol akarat van, ott út is van" - hangsúlyozta Angela Merkel a David Cameronnal közösen tartott sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a brit miniszterelnökkel a hazája "várakozásairól és igényeiről" folytatott tárgyalás "konstruktív, termékeny és a baráti" volt.
Az EU-nak reagálnia kell, ha egy tagállam változást szeretne - tette hozzá a kancellár, kiemelve, hogy Németország építő hozzáállással vesz részt a folyamatban, brit kollegájával pedig megállapodtak abban, hogy "nagyon szorosan" együttműködnek az ügyben.
Angela Merkel elmondta, "nem teljesen lehetetlen", hogy akár az EU működéséről szóló szerződést is módosítják a brit uniós tagság megtartásáért. A munkaerő szabad áramlásának elvével összefüggő brit aggodalmakkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy "az EU nem szociális unió", és Németországnak is fűződhet érdeke a vonatkozó szabályozás átalakításához. Ugyanakkor először a tartalomról kell megállapodni, és csak azután lehet szó arról, hogy szerződésmódosítással vagy más jogi megoldással kell formába önteni a megállapodás tartalmát - fűzte hozzá a kancellár.
Merkel kiemelte, hogy a német álláspont szerint a munkaerő szabad áramlásának elvét nem szabad megkérdőjelezni, de a szociális ellátórendszer juttatásaival való visszaélés lehetőségének kiküszöbölésére sor kerülhet intézkedésekre. Ehhez azonban meg kell várni, hogy milyen döntéseket hoz az Európai Bíróság a témával kapcsolatos ügyekben - mondta a német kancellár.
David Cameron hangsúlyozta, hogy az EU-nak és Nagy-Britanniának is az a legjobb, ha az ország a közösség tagja marad, de tekintettel kell lenni a brit lakosság aggodalmaira. Az aggodalmak eloszlatásához, a brit uniós tagság megtartásához reformokat kell végrehajtani - mondta a brit miniszterelnök, kiemelve, hogy az EU-nak "a hálózatok rugalmasságára van szüksége, és nem a tömbök ridegségére". Hozzátette: egyetért a kancellárral abban, hogy előbb a változtatások tartalmáról kell megállapodni, és utána kerülhet napirendre a forma kérdése. "Számomra azonban egyértelmű, hogy a tartalom változtatásokat igényel az uniós szerződésekben" - mondta David Cameron.
(MTI)