Izraelben és Palesztinában tevékenykedő ENSZ-szervezetek egy 22 oldalas jelentést állítottak össze, mely a Gázai övezet területén tavaly nyáron végrehajtott izraeli vérengzések során a gyermekek ellen elkövetett bűncselekményeket részletezi – adta hírül a Reuters Hírügynökség. Izrael, az USA és más cionbérenc államok most azon ügyködnek, hogy a zsidó államot mentesítsék mindenfajta vád és felelősség alól.

A cionisták mélységesen fel vannak háborodva, mert az ENSZ főtitkárához, Ban Ki Munhoz eljuttatott dokumentum rámutat az izraeli hadseregnek a palesztin gyermekek ellen elkövetett bűncselekményeire. Igaz, a jelentés a Hamász felelősségét is hangsúlyozza – feltehetően a világszervezetben is roppant befolyással rendelkező zsidók megnyugtatása céljából. A dokumentum összeállítói ugyanakkor maguk is megosztottak voltak az izraeli bűnrészesség kérdésében – értesült a Reuters.
A tavaly nyári izraeli agresszió során több mint 2100 palesztin vesztette életét, akiknek többsége polgári személy volt. Izraeli oldalon jóval szerényebb a veszteséglista: 67 katona és hat civil. Az ENSZ főtitkárához eljuttatott dokumentum szerint hozzávetőleg 540 gyermek halt meg az izraeli támadás nyomán, akik közül 371 fő volt a 13 évesnél fiatalabb gyermekek száma.

A Reuters Hírügynökség ENSZ diplomáciai körökből származó értesülései szerint a színfalak mögött azonban már javában zajlik az Izrael kimosdatására irányuló mentőakció. Egyes amerikai törvényhozók máris hozzákezdtek az ENSZ illetékes szerveinek „megpuhításához”. Az amerikai elnöki posztra is pályázó Ted Cruz republikánus szenátor a héten levet is írt az ügyben a világszervezet főtitkárának, Ban Ki Munnak. Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete Samantha Power szintén latba vetette befolyását a zsidó állam érdekében. Természetesen Izrael is - noha hivatalosan tagadja - erőteljesen lobbizik azért, hogy a zsidó hadseregnek a palesztin gyermekek legyilkolásában játszott felelőssége ne legyen megemlítve a dokumentumban. Ilyen erőteljes nyomás hatására nem csodálhatjuk, ha (az amúgy sem a gerincességéről ismert) Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is hajlik az izraeli bűnrészesség eltagadására.
A most kiszivárgott dokumentum azonban felhívja a figyelmet arra, hogy az izraeli hadsereg törvénytelen módszerei vezettek gyermekek sokaságának halálához, illetve a tömeges sérülésekhez. Szó esik a jelentésben a palesztin gyermekek letartóztatásáról, valamint az iskolák elleni izraeli támadásokról. A Hamász felelősségét illetően dokumentum arra mutat rá, hogy állítólag a palesztin ellenállás gyermekeket is igyekezett csatasorba állítani a harcok során. Habár ebben az ügyben további információk összegyűjtése szükséges – olvasható az Palesztinában dolgozó ENSZ-szervezetek jelentésben.
Egy áprilisban közzétett ENSZ vizsgálati jelentés szerint az izraeli katonák a tavaly nyári agressziójuk során hét ENSZ-iskola ellen intéztek támadást, melynek következtében 44 palesztin halt meg Az áldozatok a szóban forgó tanintézményekben kerestek menedéket. Ugyanakkor a jelentés azt is tudni véli, hogy palesztin ellenálló csoportok fegyvereket rejtegettek több üresen álló ENSZ-iskolában, melyekből kiindulva esetenként rajtaütéseket is indítottak a Gázai övezetbe behatoló izraeli katonákkal szemben.
Perge Ottó - Reuters nyomán