Az alabamaiakat nem olyan fából faragták, hogy csak egy úgy egy legfelsőbb bírósági döntéssel megmondják nekik, hogy mostantól az egynemű "párok" is köthetnek házasságot náluk is. Az állam néhány megyéje a bíróság reggeli döntése után úgy határozott, beszüntetik a házassági anyakönyvi kivonatok kiadását. Mindenkinek.
Zoom
Alabamában - átmenetileg -belerondítottak a buziünnepbe
"Szomorúan vettem tudomásul a legfelsőbb bíróság döntését, de ez a döntés nem írja felül azt az alabamai törvényt, amely szerint az alabamai megyei hagyatéki bírók kiadhatnak házassági anyakönyvi kivonatokat. A feltételes mód megengedi, hogy a bírák döntsenek arról, kiadnak-e házassági anyakönyvi kivonatokat, és én úgy döntöttem, nem folytatom ezt a tevékenységet" - írta az alabamai Pike County hagyatéki bírája.
Pike County egyébként már februárban, egy másik, a melegek házasodását Alabamában engedélyező legfelsőbb bírósági döntés után beszüntette a házassági anyakönyvi kivonatok kiadását a homo-és a heteroszexuális pároknak egyaránt. Később más megyék is csatlakozhat ehhez a trükkös megoldáshoz.
Ezzel tulajdonképpen nem sértik meg a buzeránsok egyenlő bánásmódhoz fűződő jogát, hiszen nem a szexuális orientáció alapján fosztja meg az embereket a házasság lehetőségétől, írja a Vox. Alabamában mindig is rendkívül alacsony volt a ratyiházasság támogatottsága, és az is előfordult, hogy az állam legfelsőbb bírája parancsolta a hagyatéki bíróknak, hogy ne adjanak össze meleg párokat.
(Index nyomán)