Megközelíti a 88 milliót a Kína Kommunista Párt (KKP) taglétszáma - közölte központi bizottságának szervezési osztálya hétfőn.
2014 végéig egy év folyamán 1,3 százalékkal, vagyis 1,1 millióval szaporodott a KKP tagsága, miközben az új tagok száma 2 millió felett volt. Mindez, fogalmaztak a közlemény kiadói, a párt "életerejét" bizonyítja. A statisztikák szerint a létszám növekedési üteme lassult, 2013-hoz képest 351 ezerrel kevesebb jelentkezőt vettek fel. Hozzátették: az irányelveknek megfelelően ugyanakkor javult a tagság struktúrája.
Az új tagoknak mintegy 47 százaléka, 962 ezer ember érkezett a termelésből, közel 1,7 millióan vannak a 35 év alattiak és 39 százalékuknak van felsőfokú végzettsége. A KKP össztagságából 21,67 millió a nő és 37,7 milliónak van főiskolai vagy egyetemi végzettsége. A legnagyobb arányban még mindig a gazdálkodók, pásztorok és halászok csoportja képviselteti magát: 26 millióan vannak. Őket követik az értelmiségiek, az adminisztratív dolgozók, valamint nagyjából azonos számban a párt és állami szervek funkcionáriusai, illetve a munkások.
A South China Morning Post című hongkongi napilap ugyancsak hétfőn arról adott hírt arról, hogy Kína legnagyobb okostelefon-gyártójánál, a Xiaomi pekingi központjában pártszervezet, illetve pártbizottság alakult.
A 8 ezer embert alkalmazó magánvállalatnál a jeles eseményen ott volt és beszédet is mondott a kínai Steve Jobsként is emlegetett, 46 éves Lej Csün, a cég alapítója, dollármilliárdos, akit a Forbes magazin tavaly az év emberének választott. Beszámolók szerint a lépésnek jelentősége van, annak ellenére, hogy a Xiaomi alkalmazottai közül mindössze 104-en tagjai a kommunista pártnak.
Miközben az állami vállalatokban nem meglepő a pártbizottságok jelenléte, a magáncégeknél ez messze nem annyira elterjedt. Mindazonáltal Pekingnek tetsző módon az elmúlt években ezekben is meg-megalakultak pártbizottságok. Köztük van már például a Baidu kínai keresőóriás és a Sina nagyszabású online médiavállalkozás is.
A KKP tekintélyének megőrzésére a pártvezetés többfrontos harcot indított, s miközben teljes gőzzel folyik a korrupt tagok és különböző szinteken a hatalmukkal visszaélő funkcionáriusok, káderek eltávolítása, a pártépítést is lendületben tartják.
A KKP minden területen igyekszik irányító szerepét megőrizni, illetve fokozni. Hszi Csin-ping államelnök, a párt főtitkára nyilvános és zártkörű rendezvények alkalmával nem győzi hangsúlyozni a párt vezető szerepének, a kommunista párt iránti lojalitásnak a fontosságát, akár például az állami vállalatokról, akár a nemzetbiztonsági szervekről, akár a hadseregről legyen is szó.
Az 1921-ban alakult Kínai Kommunista Pártot sokáig a világ legnagyobb politikai szerveződéseként tartották számon, míg az idén Indiában be nem jelentették, hogy a miniszterelnök, Narendra Modi pártja, a 35 éves Bháratija Dzsanata Párt (BJT) immár 88 millió regisztrált taggal rendelkezik. 2014 novemberében még 35 millió tagot számláltak.
(MTI)