A görög kormány új javaslatot terjesztett az ország nemzetközi hitelezői elé, alig fél nappal azután, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a keddi határidő lejáratának közeledtével megtette utolsó indítványát a görög adósságválság rendezésére.
Az athéni elképzelések szerint két évre szóló megállapodást kötnének, amelynek alapján az euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) teljes mértékben biztosítaná a dél-európai ország finanszírozási szükségleteit, és ezzel párhuzamosan átütemeznék a görög államadósság törlesztését - jelentette be a görög miniszterelnöki hivatal kedd délután.
A görög kormány közleményében jelezte: "Görögország a tárgyalóasztal mellett maradt", és továbbra is megpróbál életképes megoldást találni arra, hogy az euróövezet tagja maradjon.
Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurócsoport elnöke bejelentette: este hét órakor telekonferenciát tartanak az euróövezeti pénzügyminiszterek, hogy megvitassák a görög javaslatot.
A Görögországot támogató nemzetközi hitelprogram hatálya kedden éjfélkor lejár, és ezzel megszűnik a pénzügyi védernyő a csőd szélére sodródott ország fölött. Az már szinte teljesen bizonyos, hogy Görögország nem teljesíti fizetési kötelezettségét a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felé, azaz nem törleszti a szintén kedden esedékessé vált mintegy 1,6 milliárd eurós részletet.
A Der Spiegel című német hírmagazin még január végén azt írta, hogy a német kormány szerint Görögországnak hamarosan 20 milliárd eurós mentőhitelre lehet szüksége a rendezetlen államcsőd veszélyének elhárítása céljából, és hajlandó is tárgyalni a baloldali Alekszisz Ciprasz vezette görög kormánnyal az újabb támogatásról. A német kormány szakértői szerint a kölcsönt csak az euróövezeti válságkezelő rendszer (ESM) forrásaiból lehetne folyósítani. A berlini vezetés hajlandó lett volna tárgyalni egy ilyen megoldásról, azzal a feltétellel, hogy a görög kormány folytatja a reformokat és együttműködik a nemzetközi hitelezőkkel. A német pénzügyminisztérium szóvivője akkor spekulációnak minősítette a hírmagazin cikkét, és hangsúlyozta, hogy ilyen ügy "egyáltalán nincs napirenden".
A görögök is megfuttatták az ESM bevonásának ötletét a nemzetközi hitelezőkkel folytatott tárgyalásokon. A június elején előterjesztett, de a hitelezők által elégtelennek minősített görög javaslatcsomag kritikus pontjaként Athén felvetette, hogy az euróövezeti mentőalap segítségével ütemezzék át az Európai Központi Bank birtokában lévő, júliusban és augusztusban lejáró, összesen 6,7 milliárd euró értékű görög államkötvények visszafizetését.
(MTI nyomán)