Az orosz főügyészség egy beadvány alapján megvizsgálja, jogszerű volt-e az egykori szovjet hatóságoknak az az 1991-es döntése, amellyel elismerték a három balti állam, Lettország, Litvánia és Észtország kiválását a Szovjetunióból – közölték kedden Moszkvában, megerősítve az erről szóló sajtóértesüléseket.
"Valóban benyújtottak egy beadványt képviselők az orosz főügyészséghez" – erősítette meg az AFP francia hírügynökség érdeklődésére a hatóság egyik szóvivője. "Folyamatban van a beadvány tanulmányozása, az orosz törvényekkel összhangban" – tette hozzá a szóvivő, anélkül, hogy részletekre kitért volna.
Az Egységes Oroszország orosz kormánypárt két parlamenti képviselője június közepén jelentette be, hogy levelet intézett Jurij Csajka főügyészhez. Azt kérték, hogy tanulmányozza a Szovjetunió Államtanácsának 1991 szeptemberében, három hónappal a Szovjetunió felbomlása előtt történt létrehozását. Ez a szerv a beadvány szerzői szerint számos olyan döntést hozott, amelyek "rendkívüli mértékű kárt okoztak az ország szuverenitásának, védelmi képességeinek és a nemzetbiztonságnak".
A beadványt arra alapozták, hogy 1991. szeptember 6-án az államtanács elismerte Litvánia, Lettország és Észtország körülbelül egy évvel korábban kinyilvánított függetlenségét, anélkül, hogy kezdeményezte volna a Szovjetunió alkotmányának megfelelő módosítását.
Az orosz ügyészségi eljárás hírét felháborodással fogadták a ma EU-tag Litvániában, Linas Linkevicius külügyminiszter provokációnak nevezte azt.
A Bécsben tartózkodó Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újságírók kérdésére azt mondta, hogy nem tud a beadványról. "Nem hallottam senkit beszélni erről a beadványról. Egy dolgot tudok: azt, hogy diplomáciai kapcsolatot tartunk fenn a balti államokkal" – mondta Lavrov.
(MTI)