Az egyiptomi hadsereg ostrom alá vette a Gázai övezet és Egyiptom határán levő, megosztott Ráfáh várost, miután az Iszlám Állam Sínai-félszigeti szekciója megtámadta és elfoglalta El-'Árís város rendőrségi állomását, az ott szolgálatot teljesítő rendőröket pedig foglyul ejtette, jelenti gyorshírben az izraeli Tik-Debká biztonságpolitikai hírportál és a Sky News arab nyelvűadása.
Zoom
Egyiptomi páncélosokat repít levegőbe az Iszlám Állam
El-'Árís város, amelyet az Sínai-félsziget fővárosaként is szokás említeni, a Földközi-tenger partján, a félsziget északi peremén terül el, s a hír szerint az egyiptomi hadsereg azért ostromolja a Gázai övezetbeli palesztinok és az Egyiptom között megosztott Ráfáh várost, mert a feltételezik, hogy az el-'árísi rendőrség elleni, illetve a Ráfáh és az Es-Sejh Zuvejd településközpont közötti szakaszon kirobbant összetűzések kiindulópontja a Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalom által kormányzott Ráfáh volt.
Zoom
Es-Sejh Zuvájd a Sínai-félszigeten (a jobboldali, sötétebb színű kör)
A Tík-Debká és az arab nyelvű Sky News jelentése szerint az egyetlen nem Izraellel határos átkelőhely, Ráfáh felől jelenleg is erőteljes robbanások hangja hallatszik, s az iszlamisták egymás után hozzák működésbe az utak mentén jó előre elhelyezett pokolgépeket. A ma délutáni összetűzéseknek közel száz halálos áldozata van az egyiptomi hadsereg körében és legalább ennyi a sebesültek száma.
Zoom
Iszlamisták az egyiptomi Sínai-félszigeten
A mai nap folyamán arról is érkezett jelentés, hogy a Sínai-félszigeten a Ráfáh város és az El-'Árístól délnyugatra levő Es-Sejh Zuvájd nagyobb településközpont közötti vonalon az Irakból és Szíriából már megismert harci módszerével a Sínai-félszigeti Iszlám Állam fegyveresei előbb öngyilkosok vezette robbanóautókkal rátámadtak az egyiptomi hadsereg állásaira, útellenőrző pontjaira, fölrobbantották magukat mellettük, majd a közelből a meglepett egyiptomi katonákat megrohamozták a helyszínekre terepjárókon érkező fegyveres iszlamista harcosok.
Az El-'Árísban állomásozó egyiptomi katonaság fölmentő utánpótlást vezényelt a Gázai övezet közelében dúló harcokban megtámadott egyiptomi katonák megsegítésére, ám az iszlamisták jó előre aláaknázták az oda vezető utakat és a katonai járművek áthaladásakor (amint azt a Sky News videóján is lehet látni) az útszéli robbanószerkezeteket is működésbe hozták. A közel száz egyiptomi katona halálát leginkább az idézte elő, hogy a dzsihádisták pokolgépeket telepítettek az utak mentén.
Hering J. - Kuruc.info