További terrorista merényletek várhatók nemcsak Tunéziában, hanem Egyimptomban is - figyelmezetette csütörtökön a TVN24 lengyel hírtelevízióban az Észak-Afrikába készülő lengyel turistákat Marek Biernacki államtitkár, a lengyel titkosszolgálatok felügyelője.
Biernacki a lengyel hírszerzés információira hivatkozva kifejtette: az Iszlám Állam, valamint az al-Kaida terrorszervezet radikális hívei politikai, pénzügyi és presztízsbeli céljaik elérése érdekében további támadásokat terveznek a "pihenésüket töltő, védtelen külföldiek ellen". A titkosszolgálati vezető hangsúlyozta: az állam szerepe az, hogy a potenciális veszélyekre figyelmeztessen, az utazni szándékozók azonban maguk döntik el, "milyen kockázattal jár, hogy a világ érdekes helyein megfordulnak".
A két észak-afrikai ország egyes területei hosszabb ideje a lengyel külügyminisztérium által közölt, az utazásra nem javasolt térségek listáján szerepelnek, a Vörös-tenger partján lévő leghíresebb egyiptomi üdülőhelyek azonban továbbá is kivételt képeznek ez alól, a külügyi figyelmeztetés ezekre nem vonatkozik.
A múlt pénteki, 38 halálos áldozatot követelő tunéziai merényletnek nem volt lengyel áldozata. A Bardo Múzeumban áprilisban szélsőséges iszlamista fegyveresek által elkövetett támadás 23 álodozata közül 2 lengyel volt.
Már 12 embert vettek őrizetbe a tunéziai merénylet kapcsán
Mindeddig tizenkét embert vettek őrizetbe a hatóságok Tunéziában azzal a gyanúval, hogy közük van a tunéziai Szúsza közeli két üdülőkomplexum ellen végrehajtott merénylethez - jelentette be a tunéziai kormányzó párt, a Nidáa Tunisz (Tuniszi Felhívás) ülésén a parlamenti ügyekért felelős miniszter csütörtökön.
Lazsar Akremi emellett közölte, a hatóságok két embert keresnek, akiket a szúszai üdülőkomplexum és a tuniszi Bardo múzeum elleni támadások elkövetőivel együtt Líbiában képezték ki. "Ez egy Líbiában kiképzett csoport, amelynek ugyanaz volt a feladata" - mondta. A hatóságok attól tartanak, hogy a két merénylet összefüggésben volt, ezért további terrortámadásnak van kitéve az észak-afrikai ország.
A tunéziai hatóságok szerint a csoport a szomszédos Líbia nyugati részén, korábbi közlések szerint a Szabrata térségben működő dzsihadista kiképzőtáborban egy időben tartózkodtak.
A terrorista kiképzésben részesültek közül az egyik az a huszonnégy éves, mérnöknek tanult egyetemi hallgató volt, aki június 26-án két Szúsza közeli, kedvelt üdülőkomplexum ellen hajtott végre merényletet. A fiatal gumicsónakon érkezett az Imperial Marhaba és a Szoviva szállodák melletti strandra, egy napernyő alól Kalasnyikov gépkarabélyt húzott elő, és tüzet nyitott a fövenyen pihenő turistákra. A rajtaütés 38 halálos áldozatának többsége brit állampolgár volt. A támadót a biztonsági erők lelőtték.
Az említett csoport két másik tagja március 18-án a tuniszi Bardo Múzeumot támadta meg, 23 embert megöltek, köztük húsz külföldi turistát, és 45-öt megsebesítetek mielőtt a hatóságok végeztek volna velük.
Mindkét merényletet az Iszlám Állam vállalta magára.
(MTI)