A homokosokat burkoltan halállal fenyegető plakátokat ragasztott ki egy iszlamista csoport a török fővárosban. Az AFP francai hírügynökség szerint a plakátok az intolerancia újabb jelei Törökországban azután, hogy rendőrség Isztambulban szétverte a buzifelvonulást.
"Meg kell-e ölni azt (…), aki Lót népének gyakorlatával foglalatoskodik?" – olvasható a plakáton, amely arra utal, hogy Lót próféta népe a Korán szerint azért pusztult el, mert a homoszexualitás bűnében élt.
A plakátok kiragasztását a magát Fiatal Muzulmán Védelemnek nevező, korábban ismeretlen szervezet vállalta magára a Twitteren. A csoport állítólag így akart reagálni a ferde hajlamúak erkölcstelen tetteire.
Nem egészen két hete a török rendőrség könnygázzal és a vízágyúval oszlatta fel az aberráltak évente megtartott isztambuli felvonulását. A rendőrségi megtorlás nagy felháborodást váltott ki a külföld liberálisok körében. A tartományi kormányzó azzal indokolta a rendőrség bevetését, hogy a tüntetést nem engedélyezték. A menet szervezői szerint a felvonulást a hatóságok az utolsó pillanatban tiltották be azzal az ürüggyel, hogy a muzulmán böjti hónap, a ramadán idejére esik.
Több muzulmán országtól eltérően Törökországban nem büntetendő a homoszexualitás, de azt ellenző nézetek igen elterjedtek.
(MTI nyomán)