Bassár el-Aszad szíriai elnök szerint a hadsereg kénytelen egyes területeket feladni, hogy fontosabb helyeken harcolhasson a lázadók ellen, a háború kiterjedtsége miatt a haderő emberhiánnyal küzd.
Aszad vasárnap a televízió által közvetített beszédében – Törökországra és Szaúd-Arábiára utalva – megjegyezte, hogy a megbuktatásáért harcoló csoportok támogatást kaptak az "őket szponzoráló államoktól".
"Bizonyos körülmények között néha kénytelenek voltunk feladni területeket, hogy erőinket olyan területekre vezényeljük, amelyeket meg akarunk tartani" – mondta Aszad, hangsúlyozta, hogy a háború megoldását tekintve nincsenek kompromisszumok. Olyan politikai megoldás, amely nem számol a terrorizmus elleni harccal, nem jöhet számításba – hangsúlyozta. A szíriai rendszer terroristának tekint minden ellenzékit, közöttük a dzsihadistákat is.
Zoom
Bassár el-Aszad szíriai elnök és felesége, Aszma el-Aszad
"Nem omlunk össze. Állhatatosak vagyunk, és győzni fogunk" – jelentette ki Aszad. "A vereség nem szerepel a szíriai hadsereg szótárában." Beszédében az elnök indokolni igyekezett, hogy a hadsereg miért adott fel egyes területeket. "A hadsereg képességei jók… Minden elérhető, de jelenleg hiány van emberi erőforrásban" – mondta az elnök.
Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns ellenzéki szervezet szombati tájékoztatása szerint több mint 70 ezren utasították el a kötelező katonai behívót Szíriában.
Aszad március óta jelentős veszteségeket szenvedett el: a déli határtérségben jelentős területeket kényszerült feladni a Déli Fronttal szemben, míg az északkeleti Idlíb tartományt az al-Kaidával szövetséges an-Nuszra Front foglalta el. Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet pedig májusban foglalta és a közép-szíriai Palmürát (arab nevén Tadmurt).
A szíriai kormány szombaton általános amnesztiát hirdetett a visszatérő dezertőrök számára. Több ezer katona dezertált a hadseregből, többen külföldre menekültek, mások átálltak a lázadók oldalára. Aszad korábban hasonló amnesztiát hirdetett a bűnözők számára is, de politikai foglyok ezrei feltehetően továbbra is a rácsok mögött vannak. Aszad beszédében közölte: Irán katonai szaktanácsadással segíti Szíriát, és csak a libanoni Hezbollah fegyveresei harcolnak a szíriai hadsereg oldalán.
Az OSDH szerint a békés tüntetésekkel kezdődött, majd polgárháborúba torkollott szíriai konfliktusnak 2011. március közepe óta több mint 230 ezer halottja van, közöttük több mint 11 500 gyerek.
(MTI nyomán)