Egy évvel a három izraeli fiatal elrablása és megölése, valamint a tavaly nyári Erős Szikla hadművelet után kétszer annyi, majdnem négyszáz palesztint tartanak bírósági eljárás nélküli, úgynevezett adminisztratív őrizetben az izraeli börtönökben.
A Háárec című izraeli újság vezércikke szerint idén májusban 391 palesztin rab volt tárgyalás nélkül börtönben, kétszer annyian, mint egy évvel korábban. Ennek az az oka, hogy a katonai ügyészség lazított a letartóztatásukhoz vezető, a terrorszervezethez tartozás gyanúját igazoló bizonyítékok küszöbén.
Az adminisztratív fogva tartáshoz - szemben a szokásos bűnügyi eljárással - alapul szolgálhatnak titkos hírszerzési információk is, és így a rabok nem ismerhetik meg az ellenük felhozott bizonyítékokat.
Noha fellebbezéssel élhetnek a letartóztatási határozat ellen, a legfelsőbb bíróság eddig egyetlenegyszer sem rendelte el közigazgatási eljárással letartóztatott személyek szabadon engedését.
Az elmúlt években - a tavaly júniusi hármas emberrablásig - folyamatosan csökkent az adminisztratív foglyok száma, amely korábban a második intifáda - palesztin felkelés - idején, 2003-ban tetőzött mintegy ezer rabbal.
2013 júliusában mindössze 134-en ültek izraeli börtönökben terrortevékenység miatt nyilvános tárgyalás nélkül, de a júniusban Ciszjordániában eltűnt három tizenéves keresésekor több száz palesztint fogtak el, és sokuk ellen nem volt megfelelő bizonyíték nyilvános tárgyaláshoz .
Az ekképpen fogva tartottak száma augusztusban 473 volt, de azóta 391-re apadt. Döntő többségüket egy évnél rövidebb ideig tartják elzárva.
A Háárecnek nyilatkozó palesztin ügyvédek szerint a katonai ügyészség szándékosan csökkentette az adminisztratív fogsághoz szükséges bizonyítékok mértékét, például régebben katonai célú valódi kapcsolat kellett hozzá a Gázai övezetet vezető Hamász mozgalommal, jelenleg viszont már az is elégséges, ha valaki külföldön érintkezésbe lép a Hamász képviselőjével.
(MTI nyomán)