Két év letöltendő börtönbüntetésre ítélt az odesszai fellebbviteli bíróság két ukrán katonát, mert megtagadták a harcot a kelet-ukrajnai Donyec-medencében - közölte a dél-ukrajnai térség katonai ügyészsége hétfőn.
Mindkét katona nyíltan megtagadta katonai kötelességének teljesítését, miközben egységük végrehajtotta a kiszabott feladatot az ukrán "terrorellenes hadműveleti övezetben" a harcok sújtotta Kelet-Ukrajnában - közölte a katonai ügyészség.
A fellebbviteli bíróság súlyosbította a korábbi ítéletet: első fokon ugyanis két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott a két katona.
A TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint idén az odesszai sorkötelesek csaknem fele tagadta meg a behívót a Donyec-medencei harcokban való részvételhez. Az idei három mozgósítási hullám során - a legutóbbi júniusban kezdődött - mintegy hatezer embert hívtak be, de több mint kétezer- ötszáz megtagadta a szolgálatot - közölte Valerij Iscsenko, az odesszai körzet katonai biztosának helyettese. Elmondása szerint mintegy 900 szolgálatmegtagadó ügyét adták át az igazságszolgáltatásnak, hogy felelősségre vonják őket.
(MTI)