Oroszország megtiltotta több lett cég halkonzervének behozatalát kedden, egy nappal azután, hogy leállította a vágott virág importját Hollandiából.
Az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat (Rosszelhoznadzor) kedden azt közölte, hogy öt lett vállalat halkonzerveinek a behozatalát tiltja meg augusztus 1-től.
Az illetékes orosz hatóság a fogyasztóvédelmi előírások megsértésére hivatkozva döntött az import leállításáról. Azt kifogásolta például, hogy a halkonzerveken tévesen tüntették fel a nettó súlyt, valamint az élelmiszertermékek energiatartalmát.
A Rosszelhoznadzor arról is intézkedett, hogy az öt cég termékeit levegyék a boltok polcairól, azokat ne forgalmazzák.
Ugyancsak a Rosszelhoznadzor hétfőn bejelentette, hogy megtiltotta a vágott virág importját Hollandiából növényegészségügyi szempontokat figyelembe véve. Az intézkedés kizárólag a Hollandiában nevelt virágokra vonatkozik. A Rosszelhoznadzor közlése szerint az elmúlt három hónapban 324 tételnyi, az Európai Unióból származó vágott virág esetében mutattak ki állati, vagy gombás eredetű fertőzést. Ezek 58 százaléka Hollandiából származott.
(MTI)