A török légierő tömeges megtorló támadást intézett csütörtökön a magukat Észak-Irakban meghúzó kurd lázadók ellen - jelentette az NTV török tévécsatorna.
A rendkívül heves támadásban mintegy harminc F-16-os típusú harci repülőgép vett részt. Az akciót azért indították, mert a kurd fegyveresek hajnalban megtámadták a hadsereg egyik konvoját, és a hivatalos tájékoztatás szerint megöltek három katonát. Azonnal "pilóta nélküli repülőgépeket, helikoptereket és különleges egységeket is vezényeltek a rajtaütés helyszínére" - tudatta közleményében a hadsereg.
A Kurdisztáni Munkáspárt a múlt héten felmondta a 2013-ban kihirdetett tűzszünetet, miközben a török kormány is bejelentette, hogy a hadsereg fegyverletételre fogja kényszeríteni a kurd lázadókat.
Ankara politikai oldalról is offenzívába kezdett: a hatóságok a "közrend veszélyeztetése" és "erőszakra való felbujtás" miatt vizsgálatot indítottak a közelmúltbeli parlamenti választások egyik nyertesének számító kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) elnöke ellen.
A vádak szerint az ellenzéki vezető "provokálta és felfegyverezte" a tüntetőket az ország délkeleti részében tavaly kirobbant demonstrációk során. Több tucatnyian meghaltak októberben azokban a tüntetésekben, amelyek azért robbantak ki, mert Ankara nem volt hajlandó beavatkozni az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista csoport fegyvereseivel szemben, hogy megakadályozza Kobani észak-szíriai kurd város elestét.
(MTI)