Egy használtautó-árverés résztvevői közé zuhant Nagy-Britanniában egy kisrepülőgép pénteken délután.
Állítólag a Bin Laden család tulajdonába tartozott az a privát jet, amelynek pilótája elszámította magát landoláskor, és a leszállópálya helyett egy közeli ipari területen tette le a gépet. Ezzel önmagában nem is lett volna gond, bár a nagy sebesség miatt alighanem ennek is csúnya vége lett volna, ám a kérdéses helyen, Londontól mintegy 65 kilométerre, Hampshire-ben éppen autóaukciót szerveztek.
A hétmillió font (3 milliárd Ft) értékű Embraer Phenom 300 így sűrűn sorakozó gépkocsik közé csapódott. A balesetben a fedélzeten utazó három utas - állítólag az egykori Oszama Bin Laden mostohaanyja, féltestvére és annak férje -, valamint a pilóta életét vesztette.
Az aukció látogatói közül állítólag senki nem sérült meg, ami a felvételeket elnézve kész csoda.
Zoom
A repülőgép a hírek szerint Milánóból érkezett; az utazás célja nem ismert.
A brazíliai fejlesztésű Embraer Phenom 300-ból 2009 óta 177 darabot gyártottak. Az alaphelyzetben hat, de legfeljebb kilenc utas szállítására alkalmas repülőgép hatótávolsága 3650 km. A 15,9 méter hosszú gépet két darab, egyenként 14,2 kN tolóerejű Pratt & Whitney Canada PW535E típusú hajtóművel szerelték fel, szárnyfesztávolsága 16,2 méter. A legnagyobb sebesség 834 km/óra.
A típusnak a mostani volt a második feljegyzett balesete. Tavaly szeptemberben egy Embraer Phenom 300 a texasi Conroe-ban lecsúszott a leszállópályáról; az utasokat nem szállító repülőgép pilótája és másodpilótája sérülés nélkül megúszták az incidenst.
(Vezess.hu nyomán)