Görög médiaértesülések szerint nem nagyon közelednek az álláspontok az athéni kormány és a hitelezők között az új segélycsomagról folyó tárgyalásokon, miközben a küszöbön álló törlesztések miatt szorít az idő a megállapodásra.
A Kathimerini görög lap értesülése szerint Athén mihamarabb 20-25 milliárd euróra számít a tárgyalások középpontjában álló 86 milliárd eurós harmadik segélycsomag első részleteként, a hitelezők pedig az ország finanszírozásának folytatása fejében megkövetelt szigorú feltételek hosszú listáját nyújtották be.
A követelések között a To Vima című lap szerint egyebek között szerepel az Alekszisz Ciprasz kormányának hivatalba lépését követően felvett közalkalmazottak elbocsátása is. A hitelezők követelik emellett a hajózási társaságok adójának a megemelését, a földművelők adókedvezményeinek eltörlését, valamint a korai nyugdíjazások korlátozását.
A tárgyalások tétje egy 86 milliárd eurós, hároméves futamidejű finanszírozási program odaítélése.
Görög médiaértesülések szerint a megegyezést mély nézetkülönbségek nehezítik. A segélycsomagról elméletileg augusztus 10-ig kellene megállapodni, és erre augusztus 11-én adnák áldásukat az euróövezeti pénzügyminiszterek. Ezt követően a megállapodást az euróövezeti országoknak is ratifikálniuk kellene és a görög parlamentnek is el kellene fogadnia.
Jeórjiosz Sztathakisz gazdasági miniszter szerint "nehéz lesz megállapodásra jutni, de gazdaságilag szükséges, mert tovább csökkenti a grexit kockázatát". Görögország a harmadik segélycsomagtól tulajdonképpen adóssága egyfajta átütemezését reméli 30 éves lejáratú hitelek révén - fejtette ki a gazdasági miniszter az Efimerida ton Syntakton című lapnak adott interjúban. Egy ilyen megoldás az első lépés lehetne az adósság az IMF által is elengedhetetlennek tartott tényleges átalakítása felé - mutatott rá.
A dpa hírügynökség német kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy nemcsak a görög média, de a német kormány is kétségesnek tartja a határidők betartását, ezért előfordulhat, hogy a Bundestag augusztus közepére kitűzött rendkívüli ülését el kell majd halasztani.
Görögországnak augusztus 20-ig egy 3,2 milliárd eurós hitelt kell visszafizetnie az Európai Központi Banknak (EKB). A Kathimerini lap számításai szerint Görögországnak 20-25 milliárd euróra lenne azonnal szüksége, mivel az EKB-hitel mellett a júliusban kapott 7,2 milliárd eurós áthidaló hitel visszafizetése is esedékessé válik, valamint Athén 10 milliárd eurót szeretne a bankok feltőkésítésére fordítani.
(MTI)