Irán engedélyezi, hogy a BBC egyes munkatársai egy héten át tudósítsanak az országból – közölte kedden egy iráni kormányilletékes. A BBC-nél azt mondták, hogy a brit műsorszolgáltatót egyelőre nem értesítették az iráni kormány döntéséről, de egyik tudósítójuk nemrég egy napot töltött Teheránban.
Hoszein Nusábádi, az iszlám kultúra minisztere az AP amerikai hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a BBC munkatársait egy riport elkészítése erejéig engedik dolgozni az országban.
A forgatási engedélyt a BBC angol nyelvű világszolgálata kérte, csak egy hétre szól, és addig érvényes, amíg tiszteletben tartják az ország valamennyi törvényét és szabályát – hangsúlyozta a miniszter.
Nusábádi hozzátette, hogy a BBC perzsa nyelvű hírszolgálata tovább is ki van tiltva Iránból.
Irán 2009-ben tiltotta ki a BBC perzsa nyelvű hírszolgálatának újságíróit, később pedig a világszolgálat tudósítóját is. Teherán többször is kémkedéssel vádolta meg a brit műsorszolgáltatót. A helyi média gyakran titulálta a BBC-t "a gyarmatosítás vén rókája propagandaapparátusának".
A döntés vélhetően a Nagy-Britanniával való viszony rendezését szolgálja. Nagy-Britannia 2011-ben zárta be teheráni nagykövetségét, miután iráni keményvonalasok megostromolták a misszió épületét és más brit diplomácia létesítményeket.
Irán és a nagyhatalmak, köztük Nagy-Britannia júliusban Bécsben állapodtak meg véglegesen az iráni atomprogramról.
(MTI)