A Nyugat bábjainak nevezte a török államfőt és miniszterelnököt Bassár el-Aszad szíriai elnök egy tv-interjúban.
Aszad a libanoni al-Manar tévének adott interjút kedd este, és arról nyilvánított véleményt, hogy Törökország ütközőövezetet akar létrehozni a török határ mentén, Szíria területén.
Aszád úgy fogalmazott Recep Tayyip Erdogan török elnök és Ahmet Davutoglu miniszterelnök "pusztán bábok, és arról álmodoznak, hogy ütközőövezetet hoznak létre a szíriai határokon, de nem tudnak lépni ez ügyben, amíg mestereiktől nem kapnak engedélyt".
Az ütközőövezet létrehozásával Ankara meg akarja akadályozni az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet fegyvereseinek beszivárgását Törökországba. Vélemények szerint másik célja az lenne, hogy megakadályozza a befolyásos szíriai kurd milíciát, a Népvédelmi Egységeket (YPG) abban, hogy tovább növelje a határ mentén az ellenőrzése alatt álló területet, és kurd államot hozzon létre a Törökország déli határvidékével szomszédos Észak-Szíriában. Török lapértesülések szerint az övezet 110 kilométer hosszú és 33 kilométer széles lenne.
A YPG az Egyesült Államok vezette szövetségesek légicsapásainak támogatásával jelentős területeteket foglalt el az Iszlám Államtól.
(MTI)