Kétezer-ötszáz emberrel a fedélzetén indult útnak szerda reggel egy görög komphajó Leszbosz szigetéről Athén kikötőjébe, Pireuszba - közölte a görög parti őrség egyik illetékese. Az utasok többsége a polgárháborús Szíriából származik.
A görög média beszámolói szerint az Elefteriosz Venizelosz komphajó napok óta ingázik az Égei-tenger keleti medencéjében fekvő görög szigetek és Pireusz között, és eközben több mint 12 ezer 500 menekültet tett partra Athén kikötőjében. A migránsok úticélja Németország, Ausztria vagy Svédország. Pireuszból Macedóniába utaznak, hogy utána Szerbián, majd Magyarországon keresztül Nyugat- vagy Észak-Európába jussanak.
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának augusztus 18-án közzétett adatai szerint idén eddig mintegy 264 ezer migráns érkezett a Földközi-tengeren át Európába, közülük több mint 158 ezren Görögországban, 104 ezren pedig Olaszországban értek partot. Az idén már több mint kétezer-négyszázan haltak meg a tengeren. A súlyos gazdasági problémákkal küzdő Görögországnak egyre nagyobb gondot okoz, hogy regisztrálják az újonnan érkezetteket, majd szállást és ellátást biztosítsanak nekik.
A menekültáradat által leginkább sújtott görög szigeteken, például Leszbosz, Kósz, Híosz, Számosz, Lérosz szigetén kaotikus állapotok uralkodnak. A görög parti őrség arról számolt be, hogy kedd reggel óta 578 embert mentettek meg 15 művelet során Leszbosz, Híosz, Számosz és Kósz közelében. Az adatok nem tartalmazzák a közeli török partokról, felfújható gumicsónakokon szerencsésen a görög szigetekre érkezettek számát.
(MTI)