Nagy terület került a dzsihádisták ellenőrzése alá: mintegy kétszáz kilométeres partszakaszt foglaltak el az elmúlt hetekben Szirt város térségében.
Bernardino Leónnak, az ENSZ líbiai különmegbízottjának legutóbbi, július közepén tett jelentésében még az szerepelt, hogy az IÁ fegyveresei elfoglalták a stratégiai fontosságú Szirt városát, de mostanra már a tőle keletre és nyugatra elterülő, kétszáz kilométernél hosszabb partszakaszt tartanak ellenőrzésük alatt.
A líbiai különmegbízott arra figyelmeztetett, hogy az IÁ komoly és valós veszélyt jelent Líbiára. A biztonsági erők, illetve ottani fegyveres csoportok ezzel teljesen tisztában vannak, de meg kell érteniük, hogy az IÁ megfékezésére irányuló erőfeszítéseik nem lesznek hatékonyak az összefogásuk nélkül - mondta León.
A polgárháború sújtotta Líbiában Moammer Kadhafi 2011-es megölése óta káosz uralkodik: jelenleg két kormány és két parlament működik. Az ENSZ két héttel ezelőtt tárgyalóasztalhoz ültette Genfben a két rivális hatalom képviselőit, de a diplomáciát felülírta a tárgyalásokról távol maradó fegyveres csoportok egymás közötti harca.
Az IÁ a két rivális líbiai kormány harca miatt kialakult káoszt használta ki, hogy megvesse a lábát az észak-afrikai országban. A fővárostól, Tripolitól mintegy 500 kilométerre keletre fekvő Szirt városát az év elején foglalta el.
Líbia nemzetközileg elismert, Tobrukban székelő kormánya szerint az IÁ népirtást folytat Szirtben, tucatszám gyilkolja az ártatlan civileket. A kabinet tíz nappal ezelőtt felszólította az arab országokat, hogy mérjenek légicsapásokat a dzsihadista szervezet állásaira.
(MTI)