A tavaly nyáron kirobbant lengyel lehallgatási botrány eddig nyilvánosságra nem került anyagai között Donald Tusk volt lengyel kormányfő, valamint a júliusban elhunyt leggazdagabb lengyel, Jan Kulczyk Ukrajnára vonatkozó beszélgetése is szerepel - írta csütörtökön Gazeta Wyborcza balliberális napilap.
A lap saját forrásaira hivatkozva közölte: a lehallgatási botrány nyomozati iratai egy titkosszolgálati jegyzéket tartalmaznak, amely szerint hangfelvétel készült Kulczyk és Tusk egyik találkozójáról. A lehallgatott beszélgetésre 2014-ben került sor Tusk varsói őrzött szolgálati villájában.
A Gazeta Wyborcza értesülése szerint Kulczyk ukrajnai beruházási terveiről tárgyalt az akkori kormányfővel. A főleg az energetikában tevékeny üzletember azt tervezte, "energetikai hidat" létesít Ukrajna és az uniós államok - ezen belül Lengyelország - között. Ennek keretében ukrán áramtöbbletet szállított volna nyugatra, és lengyel szénszállításokkal támogatotta volna az ukrán erőműveket.
Kulczyk a cikk szerint elvárta, hogy a lengyel elhárítás megvédje a vállalkozást Oroszország esetleges provokációival szemben.
A beszélgetés felvételével a lap birtokában lévő, a lengyel Korrupcióelleni Hivatal (CBA) által készített jegyzék szerint a lengyel Belbiztonsági Hivatal (ABW) két volt ügynöke rendelkezett, akik a hangfelvételt - a botrányban érintett többi, mintegy 700 órás hanganyaggal együtt - megpróbálja eladni.
Az ABW szóvivője, Maciej Karczynski ezredes csütörtökön a TVN24 hírtelevízióban tagadta, hogy a hivatal volt munkatársai üzletelnének a hanganyaggal, a felvett beszélgetésre vonatkozó adatokkal kapcsolatban nem kívánt állást foglalni.
A tavaly júniusban kirobbant lehallgatási botrány során nyilvánosságra került - máig tisztázatlan körülmények között egy varsói étteremben rögzített - hangfelvételeken többek között Radoslaw Sikorski akkori külügyminiszter, Elzbieta Bienkowska jelenlegi európai biztos, akkori kormányfőhelyettes és infrastrukturális miniszter közönséges hangvételű, több botrányos ügyre utaló beszélgetései hallhatók. A felvételek Bartlomiej Sienkiewicz akkori belügyminiszter és Marek Belka jegybankelnök beszélgetését is tartalmazzák, többek között arról, hogy a központi bank kész pénzügyi támogatást nyújtani a kormánynak a választások előtt, ha az cserében eltávolítja tisztségéből Jacek Rostowski pénzügyminisztert.
A lehallgatási botrány miatt indított eljárások során az ügyészség az összes érintett köztisztviselőről megállapította, hogy nem lépték túl hatáskörüket. Ennek ellenére a júniusban interneten kiszivárgott mintegy 3 ezer oldalnyi nyomozati anyag részleges kormányátalakításhoz és Sikorskinak a közben általa lefoglalt házelnöki posztról való lemondásához vezetett.
Az ügyészségi nyomozás azóta is csak a hangfelvételek keletkezésének körülményeire irányul. A rögzítés miatt eddig csak az említett étteremben dolgozó két pincért és egy őket állítólag irányító vállalkozót gyanúsítottak meg, a kormányfői villában történt felvételek ezért új elemet jelentenek az ügyben.
A lehallgatott beszélgetések egyes felvételeit, illetve leiratait egyébként folyamatosan közlik a lengyel lapok ismeretlen forrásból merítő szerkesztőségei. Kulczyk például egyik főszereplője volt a Do Rzeczy konzervatív hetilap által közzétett hanganyagnak, a beszélgetés során a Ciech lengyel vegyipari tröszt megvásárlásáról tárgyalt Pawel Gras parlamenti képviselővel, Tusk közeli munkatársával. Cezary Gmyz, a Do Rzeczy szerkesztője csütörtökön ismételten annak a véleménynek adott hangot a Telewizja Republika hírtelevízióban: a lehallgatási botrány kulcsfontosságú szereplője éppen Kulczyk volt. Gmyz szerint Kulczyk nyomást gyakorolt az első felvételeket közlő Wprost hetilapra, hogy ne tegyék közzé az anyagot.
Jan Kulczyk Bécsben halt meg, a Kulczyk Holding SA közlése szerint a nagyvállalkozó halálát a műtétet követő komplikációk okozták.
(MTI)