Prokopisz Pavlopulosz görög államfő pénteken aláírta a parlamentet feloszlató rendeletet, hogy szeptember 20-án előre hozott választást lehessen tartani. Az átmeneti kormány ugyan még egy hónapig sem fog szolgálni, mégis fontos dolga van: felügyelnie kell több megszorító intézkedés végrehajtását.
A kabinet élén a 65 éves Vassziliki Tanu áll, a görög Legfelsőbb Bíróság vezetője, aki Görögország első női miniszterelnöke.
Zoom
Vassziliki Tanu váltja egy ideig Cipraszt
Az átmeneti kormány ugyan még egy hónapig sem fog szolgálni, mégis fontos dolga van: felügyelnie kell több megszorító intézkedés végrehajtását.
Tanu a kulcsfontosságú pénzügyminiszteri tárcát az akadémikus Giorgiosz Houliarakiszra bízta, aki részt vett az ország hitelezőivel folytatott tárgyalásokon.
Az átmeneti kormány létrehozását az tette elkerülhetetlenné, hogy múlt csütörtökön lemondott Alekszisz Ciprasz miniszterelnök, a baloldali Sziriza párt vezetője, az új kormány megalakításával megbízott Vangelisz Meimarakisz - az első számú görög ellenzéki párt, a konzervatív Új Demokrácia elnöke - pedig nem talált a megadott három nap alatt koalíciós partnert.
Ilyen helyzetre a vonatkozó törvény kiköti, hogy új választást kell tartani, leghamarabb 21 nappal az átmeneti kormány felállítását követően, legkésőbb pedig 30 napon belül.
Ami az esélyeket illeti, a baloldali Sziriza továbbra is népszerűbb, mint konzervatív ellenfele - derült ki az Efimerida ton Syntakton című napilapban pénteken közölt felmérési eredményekből.
A Szirizát a megkérdezettek 23 százaléka támogatja, szemben a konzervatív Új Demokrácia párt 19,5 százalékos támogatottságával. A felmérést a ProRata intézet végezte el ezerfős mintán.
(MTI)