Törökország történetében először lett tagja az ankarai kormánynak egy kurdbarát párt - az Ahmet Davutoglu miniszterelnök alakította átmeneti kabinetet pénteken hagyta jóvá Recep Tayyip Erdogan török elnök.
A kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) a többi ellenzéki tömörüléssel szemben elfogadta a kormányfő meghívását az átmeneti kormányba, így először foglalhatnak el miniszteri pozíciót tagjai. A kurdbarát tömörülés három kormánytagot delegálhatott.
A novemberi előre hozott választásokat előkészítő huszonhat tagú átmeneti kormányt főként a legnagyobb politikai erő, az Igazságosság és Fejlődés Pártja (AKP) törvényhozói alkotják, illetve a HDP tagjain kívül független jelöltek, mivel a legnagyobb ellenzéki pártok, a Köztársasági Néppárt (CHP) és a Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) elutasította Davutoglu felkérését. A török alkotmány szerint ha az említett kormányban az ellenzék üresen hagy helyeket, azokat független jelölteknek kell betölteniük.
Az idén június 7-én tartott törökországi parlamenti választáson Ahmet Davutoglu politikai tömörülése, az AKP 2002-es kormányra kerülése óta először vesztette el abszolút többségét. Emiatt koalíciós kormányt kellett volna alakítania, de a tárgyalások sorra elbuktak. Minthogy a kormányfőnek e hét hétfőig nem sikerült koalíciós partnert találnia, az államfő új választást ír ki és felkérte a miniszterelnököt egy átmeneti kormány alakítására.
Az ellenzék azzal vádolja Erdogant, hogy eleve új választást akart elérni, remélve, hogy az AKP visszanyerheti a parlamentben abszolút többségét, aminek nyomán egypárti kormányt és alkotmánymódosítást érhetne el, hogy lehetővé tegye az elnöki kormányzás bevezetését.
A közvélemény-kutatások szerint azonban a párt erre a novemberi voksoláson sem lesz képes.
(MTI)