Továbbra is az Egyesült Államok a "Nagy Sátán", attól függetlenül is, hogy megállapodást kötöttek vele a perzsa állam atomprogramjáról - jelentette ki Mohamed Ali Dzsafari, az iráni Forradalmi Gárda főparancsnoka kedden.
A főparancsnok kijelentését a gárda honlapján tették közzé. Dzsafari szerint az iráni nép és az Egyesült Államok közötti ellenségesség nemhogy nem csökkent, de még növekedett is.
"Nem kellene hogy az Egyesült Államok félrevezessen minket. Be akar szivárogni Iránba, ehhez pedig új eszközöket és módszereket alkalmaz" - mondta a Forradalmi Gárda vezetője.
Az iráni vezetés keményvonalasai az Irán számára gazdaságilag és pénzügyileg kedvező nukleáris megállapodás ellenére továbbra is gyanúval tekintenek az amerikai nagyhatalomra.
Dzsafari kijelentését megelőzően Mohamed Jazdi ajatolláh, a legfelsőbb vezetőt, Ali Hamenei ajatolláht és az irányítása alá tartozó intézményeket felügyelő Őrök Tanácsának feje közölte, az Iráni Iszlám Köztársaság első számú ellensége az Egyesült Államok, s szerinte a perzsa államot körülvevő "csábítások gyökerénél" is a nyugati nagyhatalmat lehet találni.
Ali Hamenei ajatolláh, az ország legfelsőbb vallási és politikai vezetője mindeddig nem foglalt álláspontot a Teherán és a hatok (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország) által megkötött nukleáris egyezmény kérdésében, de korábban tett Dzsafari és Jazdi véleményeit tükröző kijelentéseket. Két hete a hivatalának internetes közlése szerint a megállapodással nem nyílik szabad út az amerikai politikai, gazdasági és kulturális befolyás előtt Iránban. "Eddig is megakadályoztuk ezt, és a jövőben is így fogunk tenni" - hangsúlyozta.
Az ajatolláh emellett megjegyezte, a megállapodást még az iráni nemzetbiztonsági tanácsnak és az amerikai kongresszusnak is jóvá kell hagynia, és egyáltalán nem biztos, hogy ez meg fog történni.
A július 14-én Bécsben kötött átfogó megállapodás célja annak szavatolása, hogy az iráni nukleáris programot nem használják katonai célokra. E kötelezettségért cserében a nemzetközi közösség legkorábban 2016-tól fokozatosan feloldja az Irán ellen hozott gazdasági és pénzügyi szankciókat.
(MTI)