Hiábavalók a Szíriában beavatkozó külföldi erők légicsapásai, amennyiben azokat nem a szíriai hadsereggel egyeztetve hajtják végre - mondta a közel-keleti ország külügyminisztere az ENSZ-közgyűlés általános vitájában tett pénteki felszólalásában.
A terrorizmus ellen nem lehet kizárólag a levegőből felvenni a küzdelmet, minden korábbi hasonló kísérlet csak a terrorizmus terjedését idézte elő - jelentette ki Valíd Moallem, aki hatékonynak nevezte Oroszország szerdán megkezdett szíriai légi hadjáratát, az ugyanis szerinte a hadsereg terrorellenes erőfeszítéseit támogatja.
A tárcavezető azt hangoztatta, hogy országa szavakkal és tettekkel is harcol a terrorizmus ellen, és azon meggyőződésének adott hangot, hogy a Bassár el-Aszad elnökhöz hű hadsereg képes megtisztítani Szíriát a terrorizmustól.
Moallem kitért a Szíriában több mint négy éve tomboló háború politikai rendezésének kérdésére is. "Senki ne higgye azt, hogy amit nem sikerült elérni a harctéren, azt majd meg tudják oldani a tárgyalóasztalnál" - fogalmazott. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kormány képviselői részt fognak venni a "felkelőkkel" folytatott genfi béketárgyalások harmadik fordulóján.
Kijelentette továbbá, hogy a damaszkuszi kormány garantálja a biztonságos hazatérés és a tisztességes élet lehetőségét azon külföldre menekült állampolgárok számára, akik hajlandók visszatérni Szíriába. A külügyminiszter az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet által kikiáltott "kalifátus" terjeszkedésére figyelmeztetett.
(MTI nyomán)