Kínában már kilenc halálos áldozata és 215 sérültje van a Cajhun tájfunnak - közölték hétfőn a helyi hatóságok.
A trópusi vihar, amely a kezdetekben még a Mudzsige nevet viselte a Fülöp-szigetek északi részéről zúdult Kína felé. A dél-kínai Kuangtung tartományba érve folytatta a tombolást. A tartományban hatan meghaltak és 215-en megsérültek. A hatóságok elővigyázatosságból mintegy 200 ezer embert menekítettek ki az útjából.
A helyi katasztrófavédelem beszámolója szerint a tornádó felkapott egy személygépkocsit, a benne ülő vezető meghalt. A Hszinhua hírügynökség ezen felül egy halász haláláról és 16 eltűnéséről számolt be a térségben.
Hétfő reggelre a Cajhun továbbhaladt a Kuangtunggal szomszédos Kuanghszi tartományba, ahol 52 ezer embert kellett evakuálni. A szél ereje azonban itt már óránkénti 54 kilométerre csillapodott. Ennek ellenére a helyi hatóságok elrendelték, hogy a kikötőkbe térjen vissza 12 700 halászhajó, és a vizeket korbácsoló szélvihartól védett helyre vonuljon 35 400 más, a part menti területen dolgozó ember.
A tájfun nem kímélte Hajnan szigetét sem, ahol a Kínában szerdáig tartó nemzeti ünnep miatt több ezren pihennek. A terület fő repülőterén járatok tucatjait törölték, nem közlekedtek a hétvégén a vonatok a tartományi székváros, Hajkou és az idegenforgalmi központ, Szanjo között.
Egy másik szigeten, a Kuangtung tartományhoz tartozó Fangdzsi szigetén 500 turistát próbáltak meg kimenekíteni a területről, de a hatóságok felhagytak a kísérlettel. Helyi szakértők szerint 1949 óta ez a legpusztítóbb szélvihar a térségben.
(MTI)