Életét vesztette egy tizenhárom éves palesztin fiú izraeli katonákkal hétfőn Ciszjordániában vívott összecsapásokban.
A fiút az őt ellátó kórház beszámolója szerint mellkasán lőtt sebbel vitték be, és már nem tudták megmenteni az életét. A katonaság és a helyi palesztin lakosok között a jeruzsálemi Templomhegyen történtekkel kapcsolatban törtek ki összecsapások Betlehentől nem messze északra, a fiút ezek során lőtték meg.
A zavargásokban egy másik palesztin megsebesült a Beit Dzsala településen lévő kórház közlése szerint. Szintén hétfőn egy 18 éves palesztinnal is végeztek az izraeli biztonsági erők a Ciszjordánia északi részén lévő Tulkarem városában kitört összecsapások során. Előző nap pedig két palesztin késelőt lőttek agyon izraeli rendőrök Jeruzsálemben, miután az elkövetők két különböző támadás során két izraelit megöltek, egyet pedig súlyosan megsebesítettek.
Elfogták a múlt csütörtöki ciszjordániai merénylet tetteseit
Beismerték a Hamászhoz tartozó csoport tagjai, hogy ők lőtték le múlt héten a Ciszjordániában kocsijukban utazó zsidó házaspárt, Naama és Éjtán Henkint – jelentette hétfőn az izraeli katonai rádió.
A mindössze a harmincas éveikben járó szülőknek már hat gyermekük volt, négyen közülük - kilenc hónapostól kilenc évesig - velük utaztak az autó hátsó ülésén, és végignézték a merényletet, de fizikai sérülést nem szenvedtek.
A Hamász-csoport minden tagjának saját feladata volt az akcióban: egyikük az utat tartotta tisztán a két fegyveressel és egy sofőrrel haladó autójuk számára, parancsnokuk pedig messziről irányította a történéseket. Az egyik palesztin véletlenül eltalálta egyik társát is, ezért sürgősen orvosi ellátásra szorultak, ami megrövidíthette az akciót, talán ezért nem bántották az autóban ülő gyerekeket, és ez vezethette nyomra a rendőrséget.
Bosszút akartak állni
Az izraeli biztonságiak a csoport sebesült tagját egy nabluszi kórházban vették őrizetbe, a többieket otthonaikban és más helyeken fogták el.
A palesztinok közölték, hogy tettükkel a két hónappal ezelőtti, szélsőséges zsidó terroristák által a Duma nevű palesztin faluban végrehajtott merényletet akarták megbosszulni, amelyben gyújtóbombát dobtak egy palesztin lakóházra, és megölték egy palesztin család három tagját: a szülőket és egyik kisgyermeküket. Másik kisfiukat jelenleg is egy izraeli kórházban ápolják súlyos égési sérülésekkel.
(MTI nyomán)