Több súlyos légikatasztrófa történt 2014-ben, mint egy évvel korábban - derül ki az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) pénteken publikált éves jelentéséből.
Két évvel ezelőtt 14 halálos balesetben 185-en haltak meg, 2014-ben viszont már 16 légi katasztrófa történt, amelyekben 648-an vesztették életüket.
A jelentős emelkedés oka, hogy nagy kapacitású gépekkel történt baleset. Összesen 517 áldozat három balesetben hunyt el, a Malaysian Airlines 370-es járatának katasztrófájában 239-en, az Air Algerie MD83-asának lezuhanásában Maliban 116-an, az Air Asia Airbus A320-asának katasztrófája következtében Indonéziában 162-en vesztették életüket.
Az EASA utalt arra, hogy a statisztikákban nem szerepel a Malaysia Airlines Boeing 777-es gépének lelövése Donyecktől nem messze, mivel a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) definíciója szerint a géppel történtek nem minősülnek balesetnek.
Az EASA-tagországokban a polgári légi közlekedésben nem volt halálos baleset, de statisztikailag az Air Algerie Maliban történt katasztrófáját ide sorolják, mert a járatot a spanyol Swiftair teljesítette az algériai légitársaság számára. A biztonság fokozása érdekében az információk jobb és hatékonyabb felhasználását javasolta az EASA.
(MTI)