Németországban fenntartják az egy hónapja ideiglenesen visszaállított határellenőrzést, egyelőre november 1-jéig, erről Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter már tájékoztatta az Európai Bizottságot a Spiegel Online hírportál szerint.
A belügyminiszter a brüsszeli testület migrációs ügyekért felelős tagjának, Dimitrisz Avramopulosznak küldött levelében kiemelte, hogy a "harmadik országok állampolgárainak hatalmas méretű és szinte töretlen áradata" miatt, valamint a közbiztonság és közrend fenntartásának céljából továbbra is szükség van az ellenőrzésre, mindenekelőtt az Ausztriával közös határon.
Németország szeptember 13-án állította vissza ideiglenesen a határellenőrzést, hivatkozva a Schengeni határellenőrzési kódexre, amelynek 23. cikke szerint a tagállamok a közrendet vagy a belső biztonságot fenyegető komoly veszély esetén legfeljebb 30 napos időtartamra - illetve a komoly veszély várható időtartamára, ha az meghaladja a 30 napos időszakot - visszaállíthatják az ellenőrzést a belső határaikon.
A belügyminiszter egy hónapja azzal indokolta az intézkedést, hogy korlátozni kell és rendezett mederbe kell terelni a Németországba igyekvő menedékkérők "áradatát".
A folyamat az utóbbi 30 napban rendezettebbé vált, a menedékkérőket rendszerint különvonatokkal szállítják át Ausztriából, de a Magyarországról elindult menedékkérők beengedéséről szeptember 5-re virradóra hozott döntés után drámai mértékben fölerősödött hullám nem csillapodott.
A Spiegel Online idézett a határellenőrzésért felelős szövetségi rendőrség egy belső jelentéséből, amely szerint Ausztriába szeptember 5. és október 5. között 221 148 migráns lépett be, és csupán 3,8 százalékuk nyújtott be menedékjogi kérelmet a Németországgal szomszédos országban. Ugyanebben az időszakban Németországból nagyjából 32 ezer migráns indult tovább a skandináv országok felé.
A jelentés szerint továbbra is a balkáni migrációs útvonal a legforgalmasabb. Az időjárástól függően naponta 1000 és 4800 között mozog a görög-török uniós külső határon, az Égei-tenger keleti részén fekvő görög szigeteken partot érő migránsok száma. A balkáni migrációs útvonalhoz képest az Olaszországon keresztül vezető útvonal forgalma jóval csekélyebb. Az olasz szigeteken január 1-jétől október 7-ig 134 657 migráns ért partot, ami nagyjából 10 ezres csökkenés az egy évvel korábbihoz képest.
Míg tavaly a szírek alkották a legnagyobb csoportot - 2014-ben egész évben 170 100 migráns megérkezését jegyezték fel, közöttük 42 323 szíriai állampolgárét -, az idén eddig a 10 ezret sem érte el az EU-ba Olaszországban belépő szír menedékkérők száma a német szövetségi rendőrség adatai szerint.
(MTI)