A legnagyobb lengyel ellenzéki erő, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke szerint nem lesz kegyelem az Egyesült Államokban kiskorú megrontásával vádolt Roman Polanski világhírű lengyel-francia filmrendező számára, amennyiben pártja nyeri az október 25-i parlamenti választásokat.
Jaroslaw Kaczynski keddi kampánykijelentése azt sugallja, hogy pártjának hatalomra kerülése esetén Polanskit kiadhatják az Egyesült Államoknak.
Kaczynski pártja kiemelt hangsúlyt fektet az erkölcsösségre és a törvény előtti egyenlőségre. A pártelnök Polanski ügyét hozta fel példaként arra, hogy a média részéről egyre gyakoribb a hírességekkel szembeni elnéző magatartás.
"Nyíltan ki lett mondva, hogy nem kellene őt felelősségre vonni a cselekedeteiért, mivel kiemelkedő tehetségű, világszerte híres filmkészítő" - mondta Kaczynski, aki szerint pártjának hatalomra kerülése esetén "teljes mértékben el fogják utasítani ezt a fajta hozzáállást".
A krakkói bíróság október 30-án, vagyis a parlamenti választásokat követően fog dönteni Polanski kiadatásáról. A közvélemény-kutatások szerint Kaczynski pártjának van a legnagyobb támogatottsága.
Ha a bíró elutasítja a világhírű filmrendező kiadatását, az ügy lezárul, ám ha helyt ad az amerikai kérelemnek, akkor a lengyel törvények értelmében az igazságügy-miniszternek kell kimondania a végső szót az ügyben.
A 82 éves filmrendező Párizsban él, de Krakkóban is van lakása. Legújabb filmjét Lengyelországban forgatja, ám a kiadatási kérelem jóváhagyása esetén a készülő alkotás is veszélybe kerülhet.
A zsidó erőszaktevő ügyvédje szerint "a bizonyítékok és a nézőpontok részletes ismeretének hiányában az üggyel kapcsolatban tett bármilyen kijelentés teljesen alaptalan".
(MTI nyomán)