A baloldali többségű portugál parlament pénteken elfogadta, hogy az azonos nemű "párok" is fogadhassanak örökbe gyermeket, és a leszbikusok mesterséges megtermékenyítéssel saját gyermeket szülhessenek. A törvényhozás vendégkarzatán köcsögjogi aktivisták hangosan ünnepelték az első olvasatban megtartott voksolás eredményét.
A Szocialista Párt, a Kommunista Párt és a Baloldali Blokk az októberi parlamenti választások kampányában ígérte meg ezeket az intézkedéseket. Most azonban a reformok mellett szavazott a tíz napja megbuktatott Pedro Passos Coelho kormányfő álkonzervatív-liberális Szociáldemokrata Pártjának több képviselője is.
Buzdítják a magzatgyilkosságokat is
A parlament emellett pénteken megszüntette az áldott állapot tizedik hetéig saját akaratból elvégeztetett magzatgyilkosságokra kirótt kórházi költségeket, emellett eltörölte az ilyen kegyetlen beavatkozások előtt kötelező tanácsadás intézményét is.
A Szociáldemokrata Párt és koalíciós partnere, a Demokratikus és Szociális Központ az október 4-i választásokon elvesztették abszolút többségüket, és kisebbségi kormányuk csak 11 napig tudott hivatalban maradni. Ezek a pártok korábban még az azonos nemű "párok" korlátozott örökbefogadási jogának bevezetését is többször megakadályozták.
A mélyen katolikusnak és konzervatívnak tartott országban 1982-ig a homoszexualitás maga is büntetendő volt. A buzik "házasságát" 2010-ben a katolikus egyház heves ellenállása mellett vezették be, akkor is baloldali parlamenti többség mellett.
A lisszaboni parlament három évvel később, 2013-ban hozott törvényt arról, hogy a ferde hajlamú "házastársak" örökbe fogadhatják partnerük gyermekeit, de nem tette lehetővé, hogy ugyanúgy fogadhassanak örökbe gyermeket, mint a heteroszexuális párok.
(MTI nyomán)