Feloldotta Vlagyimir Putyin orosz elnök az atomenergia-ipari technológiák Iránba szállításának tilalmát. Az erről szóló rendeletet a Kreml hétfőn, Putyin iráni látogatásával egy időben hozta nyilvánosságra.
Az Irán és a nagyhatalmak közötti megállapodásra vonatkozó ENSZ-határozattal összhangban meghozott orosz intézkedés értelmében a jövőben az orosz fél szállíthat a fordói atomlétesítmény korszerűsítéséhez, valamint az araki atomreaktorhoz szükséges anyagokat és berendezéseket - derül ki a Kreml által közzétett elnöki rendeletből.
Moszkva hozzájárul 300 kilogrammnál több dúsított urán Iránból történő kiviteléhez, amiért cserébe az orosz fél természetes állapotú uránt szállít.
Az Irán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagja és Németország) által júliusban megkötött megállapodás után a BT 2231. határozatában 2016-tól feloldja az ENSZ által korábban elrendelt büntetőintézkedéseket, feltéve, hogy Teherán betartja a megállapodást.
"Szabad az út a szankciók feloldása előtt" - jelentette ki csütörtökön Ali Akbár Szálehi, az iráni atomprogram vezetője. A hatok és Irán megállapodtak az araki atomreaktor átalakításában és korszerűsítésében is - tette hozzá.
A nehézvizes araki reaktor a megállapodás egyik sarkalatos pontja - úgy kell átalakítani, hogy ne legyen alkalmas atomtöltet előállításához szükséges mennyiségű plutónium gyártására. A tárgyalások másik kulcskérdése a föld alatti fordói, lebombázhatatlan atomlétesítmény, amely a megállapodás értelmében nem állíthat elő dúsított uránt, és le kell állítani a benne működő centrifugák kétharmadát.
A megállapodás létrejötte után Moszkva már bejelentette, hogy feloldja az Iránnak szállítandó SZ-300 rakétavédelmi rendszerek eladására vonatkozó tilalmat.
A döntést bírálták a nyugati hatalmak és Izrael.
Putyin hétfő délben érkezett Teheránba egynapos látogatásra. A tervek szerint felszólal a Gázexportáló Országok Fórumának (GECF) csúcstalálkozóján, és több kétoldalú találkozót is tart. Tárgyal többek között Haszan Róháni iráni államfővel és Ali Hamenei ajatolláhhal, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjével. Jurij Usakov, az orosz elnök tanácsadója elmondta, hogy a kétoldalú találkozókon nemzetközi kérdésekről - a szíriai válság rendezéséről, az iráni atomprogramról megkötött júliusi megállapodás megvalósításáról, a terrorizmus elleni harcról, így az Iszlám Állam terrorcsoport elleni fellépésről lesz szó.
(MTI)