Szír csapatokkal közösen fékezné meg az IÁ további térnyerését Laurent Fabius – írja a Die Presse. „A légierő és a szárazföldi alakulatok csak közösen tudnának hatékonyan fellépni a szélsőségesek ellen” – mondta a francia külügyminiszter.
Franciaország nem tervezi, hogy saját szárazföldi alakulatokat telepítene a térségbe. Laurent Fabius két szíriai fegyveres csoportosulás összehangolását javasolta. A külügyminiszter az IÁ elleni csapatokat a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló Szabad Szíriai Hadseregből és a szír kormányerőkből hozná létre.
Az Egyesült Államok által vezetett katonai koalíció – ennek Franciaország is része – Aszad elnök csapatainak a kihagyásával lépett fel az Iszlám Állam ellen. Francois Hollande francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök a csütörtöki, moszkvai találkozókon összehangolt orosz-francia fellépésről beszélt.
A két ország megállapodása az Iszlám Állam dzsihadista szervezetre mért csapások összehangolására, az információcsere és a katonai együttműködés erősítésére terjed ki. Az orosz elnök azt is leszögezte, hogy Bassár el-Aszad elnök Moszkva "természetes szövetségese" a dzsihadisták elleni harcban, és az elnök sorsáról a szíriai embereknek kell dönteniük.
(Die Presse - Origó nyomán)